Десетки важни за развитието на града инвестиционни проекти са блокирани

...
Десетки важни за развитието на града инвестиционни проекти са блокирани
Коментари Харесай

Бизнесът в капана на бюрокрацията

Десетки значими за развиването на града капиталови планове са блокирани от мудната общинска администрация, откакто преписките в Общината се влачат с години, без в тях да има някакви противоречиви проблеми. При състояние че локалната управническа конструкция се пука по шевовете от фрагменти, един от най-важните отдели - този на Дирекцията по „ Устройство на територията ” - няма основни експерти. Това бави в допълнение процедурите по одобрение на ПУП-ове и новите капиталови планове, а с това и развиването на града ни, настояват представители на строителния отрасъл. Случаят на подсъдимата кметица Десислава Иванчева в столичния квартал „ Младост ” е нищо в съпоставяне със стотиците нарушавания на заложените в законите периоди за административни услуги, които се правят в Община Пловдив.

Близо година Дирекция „ Устройство на територията ” работи на автопилот

Директорът - арх. Кремена Рожевски, е в отпуск по майчинство, а на нейно място не е назначен заместител. Главният проектант на града - арх. Юлиана Петрова - в действителност е „ краткотрайно изпълняващ длъжността ”. В отдел „ Устройствени схеми и проекти ” началник-отдел липсва. Свой началник няма и отделът за „ Инвестиционни планове и надзор по строителството ”. В още един основен бранш, какъвто е отделът по „ Кадастър и регулация ”, за който дава отговор инж. Весела Козарева, въпросната дама работи, само че... почасово. Така повече от година Дирекцията не е обезпечена с фрагменти и работата на процедура е блокирана. Ситуацията в Дирекцията е в спор с наредбите на Закона за локалното самоуправление и нормативната база, признат с решение на Общинския съвет. Местният парламент е одобрил структурата на „ Дейност 122 „ Общинска администрация ” - делегирана от страната активност на Община Пловдив, считано от 1 януари 2018 година Съгласно решението на общинските съветници в Дирекцията би трябвало да работят 22-ма експерти по трудовоправни и служебни правни отношения. Те не са заети, само че от месеци не са обявявани състезания за попълване на незаетите основни длъжности. Без съответните експерти Дирекцията на процедура не може да действа. От всички тези неуредици в общинската администрация губят не един и двама вложители.

Резултатите от обстановката с некоплектуваната с фрагменти Дирекция са неспазване на периодите за разглеждане на преписки за смяна на подробни устройствени проекти, безкрайното им закъснение във времето и блокиране на работата на бизнесмените. В същото време съгласно нормативната база има ясно избрани периоди за всяка процедура, които постоянно се нарушават от Община Пловдив. Липсата на противоположна връзка с контрагентите и гласност в работата на администрацията е различен тежък проблем. До вложителите не доближава документално съобщение за мненията на Експертния съвет за устройство на територията. Така бизнесмените постоянно са в неразбиране и по отношение на претекстовете на локалната администрация за взимането на съответните решения - за какво обещано изменение не е получило утвърждение от въпросния орган (ЕСУТ) и за какво друго е минало.

Две в едно

Администрацията евентуално работи толкоз постепенно и поради обстоятелството, че на един човек се постанова да извършва няколко длъжности. Главният проектант на Община Пловдив и ръководителят на ЕСУТ да вземем за пример е едно и също лице. Това е арх. Юлиана Петрова, която надали има време да се запознае с всички всекидневно постъпващи преписки. При тази натовареност тя надали може да понесе отговорността на заеманата служба.

Проблемът с неналичието на фрагменти, т.е. положителни експерти, в самата Дирекция по „ Устройство на територията ” води до жестоко неспазване на закона, самоволно и по персонална преценка разглеждане на едни преписки с приоритет и закъснение на други, настояват представители на бизнеса. Те постоянно получавали пояснения по преписките си от рода на: „ Няма да го пусна (проекта за изменение на ПУП-ПРЗ), не запознат съм тази тематика, само че не ми харесва ”.

Според част от вложителите в Общината се организира и политика на протекционизъм по отношение на избрани компании и това може да се откри от способените органи, в случай че се направи инспекция на преписките за смяна на подробни устройствени проекти, които се преглеждат без закъснение. В същото време при други компании има редовно неспазване на периодите и условията на закона. От бизнеса имат подозрение, че става дума за опит да се подскаже на бизнесмените, че " има и други способи да им бъдат решени преписките ", или пък се основават преимущества за избрани субекти, най-често свързани с представители на локалната власт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР