Десетки украински военнопленници са били убити или ранени в окупираната

...
Десетки украински военнопленници са били убити или ранени в окупираната
Коментари Харесай

ISW: Русия и Украйна спорят за атака срещу военнопленници в Донецка област

Десетки украински военнопленници са били убити или ранени в окупираната от Русия Оленивка, Донецка област, на 28 юли, при офанзива, за която Украйна и Русия се упрекват взаимно. Наличните доказателства наподобява поддържат изказванието на Украйна повече от руснаците, само че към момента от самостоятелни източници това е мъчно да се ревизира.

По последни данни са починали минимум 40 души, а 75 други са били ранени. 

Това написа Институтът за проучване на войната (ISW - неправителствена организация, директно финансирана от американските служби), в ежедневната си сводка за войната, която Русия води в Украйна.

Руското министерство на защитата твърди, че украинските сили съзнателно са блъснали следствения арест в Оленовка, държащ украински военнопленници, в това число военнослужещи от Азовския полк, като са употребявали обезпечени от Запада HIMARS.

" РИА Новости " разгласява видеозаписи от центъра за задържане, които демонстрират вреди от пожар, само че не такива, каквито евентуално би предизвикал удар на HIMARS. " Новости " също разгласява фрагменти на фрагменти от ракета HIMARS, само че не даде доказателства, че фрагментите са били открити в Оленивка.

Посланикът на Луганската национална република (ЛНР) в Русия Леонид Мирошник твърди, че украинските сили са блъснали центъра за предварително задържане, с цел да отстраняват доказателствата за предаване на украинци и да попречат на военнопленниците да приказват против украинското държавно управление.

Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са направили офанзивата като интервенция под подправен байрак, за да прикрият съветски военни закононарушения, да пресечен доставките на западни оръжия, да дискредитират украинските сили и да подклаждат обществено напрежение в украинското общество.

Украинският общоприет щаб съобщи, че тенденциозен гърмеж е станал покрай новопостроената наказателна колония, в която съветските сили са трансферирали украински военнопленници няколко дни по-рано. Украинският общоприет щаб означи също, че украинският разбор на вредите на постройката, прихванатите телефонни диалози сред съветски военнослужещи, неналичието на известия за обстрел в Оленивка и неналичието на жертви измежду съветския личен състав, служител в наказателната колония, сочат към съзнателно съветско " терористичен акт " като причина за случая.

Украинското основно военно разследващо ръководство (ГУР) упрекна ръководителя на групата Вагнер Евгений Пригожин, че е наредил " терористичния акт " без консултация с съветското министерство на защитата, с цел да прикрие присвояването на средства, отпуснати за прехрана на украински военнопленници, преди публична инспекция на 1 септември. Главната прокуратура на Украйна заяви, че детонацията е умъртвила минимум 40 и ранила 130 украински военнопленници.

Руските войски също по този начин не престават да лимитират потреблението на украинска валута и се пробват да наложат рублизацията на окупираните региони, само че може да имат стеснен достъп до рубли в брой.

Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергей Хайдай сподели на 29 юли, че съветските окупационни сили не са конфигурирали или обслужвали никакви банкомати в Кремина, Рубижне или Попасна, откогато превзеха тези градове през май и че обстановката е сходна в Северодонецк и Лисичанск.

Хайдай сподели, че съветските окупатори се пробват да издават парични пенсии на цивилни в окупираните региони, само че могат да дават пенсии единствено по пощата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР