Десетки убити, хиляди арестувани и потушаване с бойни патрони на

...
Десетки убити, хиляди арестувани и потушаване с бойни патрони на
Коментари Харесай

Иран: десетки убити, хиляди арестувани в риск от изтезания, бойна стрелба по протестиращи - Свят

Десетки убити, хиляди задържани и потушаване с бойни патрони на размириците след гибелта на млада жена в арест. Такава е картината в Иран след 11-дневните всеобщи митинги против моралната полиция и закона, изискващ дамите да покриват косите си с хиджаб или кърпа, предизвикани от гибелта на млада жена, задържана от моралната полиция за нарушаването му.

Според основаната в Норвегия организация Iran Human Rights (IHR) жертвите са минимум 76 в 14 провинции. Сред убитите са 6 дами и 4 деца. Според държавните медии броят им е 41, включително чиновници на сигурността. National Council of Resistance of Iran твърди, че убитите са 200, задържаните - 10 000 и че митингите се разгръщат в 154 града.

Courageous women and youths have taken to the streets in Tehran and other cities for the 11th day. have expanded to 154 cities. 200 have been killed, 10,000 arrested. I urge the international community to take urgent action to free those detained.
— Maryam Rajavi (@Maryam_Rajavi)

Властите оповестяват за над 1200 ареста, в това число на 20 публицисти. Задържана е и дъщерята на някогашния ирански президент Али Акбар Хашеми Рафсанджани (1989-1997) Фаезех Хашеми.

Рискът от изтезания и малтретиране на протестиращите е сериозен, а потреблението на бойни патрони против тях е интернационално закононарушение - съобщи шефът на IHR Махмуд Амири-Могаддам, представен от Би Би Си, и прикани светът да отбрани иранския народ. Властите отхвърлят да стрелят с бойни патрони. Но IHR заяви, че видеозаписите и смъртните актове, с които се е сдобила, удостоверяват, че силите за сигурност са стреляли с бойни патрони непосредствено по протестиращите.

Командирът на полицията за битка с всеобщите вълнения в столицата е сниман да споделя на хората си да не се двоумят и да се бият с протестиращите, както иранците се бият с нахлуващите иракски сили през 80-те години на предишния век - предава кореспондентът на Би Би Си. А президентът Ебрахим Раиси приказва за нуждата от " предприемане на решителни дейности против съперниците на сигурността и мира в страната ".

Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида съобщи, че е мощно обезпокоена от насилствената реакция на управляващите, и ги прикани да зачитат правото на мирни митинги.

Антиправителствените митинги обгърнаха десетки градове след гибелта на Махса Амини на 17 септември. 22-годишната кюрдка от северозападния град Сакез е задържана в столицата Техеран на 13 септември от моралната полиция за хипотетично нарушаване на строгия закон, изискващ от дамите да покриват косата си с хиджаб или кърпа. Тя припада, откакто е отведена в център за задържане, с цел да бъде " подготвена ", и умира в болница след три дни в кома. Полицията твърди, че повода за гибелта е неочаквана сърдечна непълнота, фамилията - че е бита от служители на реда.

Видеоклипове от митингите, избухнали след гибелта ѝ, демонстрират дами, които демонстративно изгарят забрадките си на огньове и подстригват косите си на обществени места под възгласи " Жени, живот, независимост " и " Смърт на диктатора " - отпратка към висшия водач аятолах Али Хаменей.

Наред с митингите по улиците има и други форми на опозиция. Студентите и преподавателите допълнително от 20 университета проведоха стачка и напуснаха образователните си зали.

Протести има и в други страни пред иранските посолства, в това число у нас, в Гърция, Англия, Германия, Швейцария, Аржентина, Бразилия, Канада, Чили и други

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР