Десетки семейства нямат достъп до домовете си в местността Буджака

...
Десетки семейства нямат достъп до домовете си в местността Буджака
Коментари Харесай

Семейства в Созопол нямат достъп до домовете си заради археологически разкопки

Десетки фамилии нямат достъп до домовете си в местността " Буджака " в Созопол, откакто разкопаха улицата им, поради археологически изследвания. На процедура ул. " Южна " е непроходима от няколко дни, а пострадалите са десетки фамилии.

Проблемите на жителите на един от най-скъпите квартали в Созопол - " Буджака ", почнали преди няколко дни. Археолозите почнали работа по трасето с дължина близо 500 метра и го разкопали. А след разкопките пътят е оставен в дупки и тиня.



" Бяхме сюрпризирани, прибирайки се вечерта от работа, от това, че е разкопана улицата, която ние сме градили със лични средства. И ние ще сезираме прокуратурата и РДНСК ", съобщи Йосиф Спиридонов.

Според жителите на " Буджака " прекосяването с автомобил по ул. " Южна " е невероятно.

" Преди няколко дни съм излязла от болница и останах доста сюрпризирана, когато се прибрах. Ако вероятно отново ми се наложи някаква лекарска помощ, аз не виждам какво мога да направя ", сподели Антония Бернаскони.

От община Созопол са назначили комисия, която да извърши инспекция.

" Целият " Буджак " е една зона, която е извънредно проблематична и по която работим, с цел да бъде вкарана в действителност в рамките на едно обикновено селищно образувание. Защото във типа, в който е към сегашния миг, има извънредно доста неуредици. Улици, които не са улици, водопроводи, които са противозаконни, канализационни съоръжения, които също са били такива и неизвестно по какъв начин са били присъединени от ВиК към това нещо ", сподели Тихомир Янакиев, кмет на община Созопол.



Археологът изясни пред Българска национална телевизия, че направените разкопки се нужни, с цел да се потвърди, че в региона няма археологически полезности. Това е нужно за позволение за построяването на тръбопровод, защото мястото попада в зоната на паметника " Античен некропол на Аполония ".

" Нашите действия са свързани само и единствено с археологическо наблюдаване, което има за цел определяне съществуване или липса на археологически структури и материали ", разяснява Димитър Найденов, археолог.

Строителните бумаги, изискуеми по Закона за устройство на територията, са съгласувани с Министерството на културата, откъдето са издали наставление за изследвания в региона. Според закона след реализацията на плана би трябвало да се възстановят нанесените вреди по трасето.



" На мен не ми е известно какъв статут има тази улица. Обикновено улиците, които не са процедирани по Закон за устройство на територията в зоната имат статута на черен път, земеделска територия ", Димитър Найденов, археолог.

" Това си е публична улица, тя си съществува в кадастъра ", съобщи Петя Норт.

От община Созопол обявиха, че в утрешния ден ще бъдат ясни резултатите на комисията, която е прави инспекцията.

Репортер: Елеана Цанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР