Десетки миряни се събират в столичния храм Рождество Христово, за

...
Десетки миряни се събират в столичния храм Рождество Христово, за
Коментари Харесай

Епископ Поликарп отслужи Света Литургия в храма Рождество Христово

Десетки миряни се събират в столичния храм „ Рождество Христово ”, с цел да чуят отслужената архиерейска Свeта Литургия, съобщи БГНЕС

Богослужбата е възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкият свещеник Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Лили Васева всяка година посещава Светата литургия и за нея всички миряни би трябвало да идват на такива литургии целогодишно. “Всеки път, като пристигам на литургия се усещам благословена ”, споделя тя.

Във всички епархии на Българската православна черква се отслужва Света литургия. Според библейското поверие на Бъдни вечер звезда в небето над Витлеем възвестява раждането на Спасителя. По традиция на трапезата на Бъдни вечер се поставят единствено постни ястия, защото е последният ден от Рождествения пост. На трапезата би трябвало да има нечетен брой ястия – 7, 9 или 11 ястия, като наложително би трябвало да има варено жито, варен боб, сърми, пълнени чушки с фасул, ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи и вино. Централно място на трапезата заема обредният самун, именуван още боговица, богова пита и вечерник. Първото парче от погачата се оставя за Света Богородица.

Хлябът в обредната символика е обвързван с дома и фамилията.

След привършване на вечерята трапезата се оставя неприбрана като знак на упования посетител – младият Бог, който ще се роди.

На Бъдни вечер обикалят и дребните коледари – деца от 8 до 12 години, които удрят с дряновите си тояги по прага и благославят. Те се посрещат със решето, цялостно с пшеница и им се подаряват кравайчета.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР