Десетки милиони са изтекли в свързани фирми със “Златния гьол

...
Десетки милиони са изтекли в свързани фирми със “Златния гьол
Коментари Харесай

През Златния гьол са изтекли десетки милиони, но никой не говори за прекратяване |

Десетки милиони са изтекли в свързани компании със “Златния мочур ” за стерилизация и хигиеничен надзор на границата с Турция, само че в това време никой не поема самодейността да приключи контракта. Това е извод, който може да се направи от днешното съвещанието на така наречен Комисия по проверката на Мая Манолова.

Фирмата " Пи.еф.си " ЕООД от години прибира такси от стерилизация на преминаващите коли без да е определена с социална поръчка. Договорът с компанията е подписан в последният ден от първия кабинет на Борисов, за пет години и след това е продължен за още пет.

Темата влезе в дневния ред на комисията след сигнали от и следствие на Антикорупционния фонд. Мая Манолова през юли посети на място на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и откри, че с изключение на " локва " за стерилизация там работи и лаборатория за инспекция на вносните храни на същата компания, както и частен паркинг на който се отбиват водачи срещи такса от 25 евро.За прекосяването през обеззаразителната процедура леките коли заплащат по 5 лв., а тировете - по 20 лева, освен това се заплаща само в брой, не и с банкова карта. Преди седмица Манолова счете, че преминаващите годишно към 1400 тира и хиляди леки коли генерират доходи на частната компания, стопанисваща „ златния мочур " при Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ", в размер на 10-15 млн. лв..

И още таксички по веригата

По отношение на лабораторията за надзор на качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в България от трети страни, се оказва, че се ревизират 450-500 камиона на ден. Според евродирективата би следвало да се ревизират 10 % от преминаващите товарни коли, само че се ревизират доста повече. Цената е 350 лева без Данък добавена стойност за лабораторно проучване и 500 лева в допълнение за разтоварване на автомобил. “От тази активност компанията генерира към 15-20 млн. лева доходи ", описа председателката на Комисията по проверката.

Националната организация за приходите още няма достъп до рекордната касова наличност на компания " Пи.еф.си " ЕООД,. При почналите инспекции за регистрираните наличия Национална агенция за приходите откри, че компанията държи на хартия като налични в каса 32 млн. лева, само че в този момент се оказва, че не може да ги даде.

" Искаме да преброим тази наличност с броячни машини, само че очевидно цяла София ще ги събира тези пари. Не ни ги предоставиха ", сподели зам.директорът на Национална агенция за приходите Георги Димов. Той изясни, че при почналата проверка в сдружението са открити редица нарушавания, наложени са съответните обезпечителни ограничения. В момента Национална агенция за приходите изземва всяка заработена сума от сдружението сума. " Имаме подготвеност да предприемем ограничения по два закона - за корпоративното подоходно облагане и за Данък добавена стойност, само че няма да загатвам съответните техники ", добави Димов. Според него с тези дейности могат да се спасят към 10 млн. лева

БАБХ е нарушила Закон за обществените поръчки

Българската организация по сигурност на храните е нарушила Закона за публичните поръчки, предоставяйки тази активност без никаква процедура, съобщи пред депутатите и финансовият министър Асен Василев. От организацията настояват, че компанията единствено събира държавна такса вместо страната и на процедура прави безплатна активност, което изключва опцията от осъществяване на социална поръчка. " В контракта има уговорка, съгласно която с изключение на държавните такси на Министерски съвет компанията събира и такса обслужване 1 или 2 лева на колите и 10 лева.на тирове. Тоест не приказваме за безвъзмедна услуга и Закон за обществените поръчки е използван ", безапелационен бе Василев. Той предложи на земеделското министерство и БАБХ да изискат мнение от Агенцията за публични поръчки и да преценяват какво да подхващат в допълнение. Василев бе безапелационен и че таксата обслужване е прекомерно огромна на фона на събираната държавна такса за стерилизация. Финансовият министър разкри и че във компанията, стопанисваща локвата, за пръв път се прави проверка. Ще си проверим чиновниците, тези пояснения ни се дават от специалистите, разясниха сконфузено от екипа на земеделското министерство. Оттам не престават да не виждат проблеми с локвата отвън нарушавания на трудовото законодателство за типа на договорите на чиновниците на компанията. Двета районни звена на земеделието в Хасково и Ямбол се оправдават, че нямали бюджет и щат за заплати. 

Тази активност може да се прави на половин цена

Василев сподели, че държавната такса е по-висока от такса обслужване. При 4 лева за страната, частната компания прибира 1 лев; при 10 евро за страната за камион, 10 за компанията. " Със сигурност тази активност може да се прави за половината цена, откакто компанията записва 50% облага. Министерството на земеделието би трябвало да продължи, ние ще желаеме въпросната компания да си заплаща налозите и да си регистрира оборотите. Можем да наложим глоба за прикрито систематизиране на облагата - 20%. ", сподели още Василев.

Василев сподели, че отговорността за преустановяване на контракта е на земеделското министерство.

Според Антикорупционния фонд договорът може да бъде разгласен за незабележим, защото нарушава няколко закона и са нанесени доста вреди на фиска. Едно нарушаване е, че единствено страната може да събира държавни такси, а друго, че санитарния надзор може да се прави, също, единствено от страната. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР