Десетки коне бедстват, изоставени в Осоговската планина, предаде bTV. Конете

...
Десетки коне бедстват, изоставени в Осоговската планина, предаде bTV. Конете
Коментари Харесай

Десетки коне оставени да бедстват в Осоговската планина

Десетки коне бедстват, изоставени в Осоговската планина, съобщи bTV. Конете се намират на поляните под връх Руен. От 100-тина коня са оживели единствено към 30.

От обява в обществените мрежи на Венцислав Венков излиза наяве, че останалите лежат заринати под снега, паднали от апетит. Вчера доброволци са им занесли храна. Хората разказват гледката като потресаваща. По думите на Венцислав Венков конете са изоставени на произвола на ориста от месец и половина на билото на планината.

„ Покрай европроектите има много коне в нашия балкан. За страдание, от един безсъвестен реализатор на подобен план си изоставени да умират ”, споделя спасителят Росен Димитров.

Доброволецът Елица Димитрова посочи, че животните са застрашени и от ниските температури, и от вълци.

bTV беседва със притежателя на конете Петър Пищалов, който твърди, че е търсил животните, само че не ги е намерил. „ За последно път ги видях преди Нова година. Търсихме тези коне повече от месец и половина. Докато не падна снегът, съм продължавал да ги диря. Качват се хора нагоре, непрекъснато подпитвам дали са ги виждали ”, съобщи той.

„ Това са моите коне, аз не мога да заставам безразличен. Благодарен съм на хората, които са качили храна. Отговорността си е моя, тъй като това са моите животни. В този снежен капан действително не са имали доста късмет ”, призна притежателят.

„ Тази година поради тези дотации ме скъсаха от инспекции. Аз не мога да съм на 100 места по едно и също време ”, сподели още Пищалов. „ Слава богу, че ги откриха ”, уточни притежателят. Той увери, че през днешния ден ще качи с шейна в планината.

Ветеринарни лекари от Областна дирекция по сигурност по храните-Кюстендил ще създадат инспекция на място при изоставените от притежателя коне, които бедстват на към 1800 м в Осоговската планина, на Бек кладенец, съобщи още DarikNews. След изявленията в медиите и фотосите със стадото коне, доста от които към този момент са умрели от апетит или след офанзива от хищници, следва инспекция от контролния орган.

Създадена е организация за предвижването от Планинската избавителна работа, като единствения достъп до животните е с моторни шейни. И през днешния ден спасители и доброволци ще занесат храна на конете.

“Толкова трупове, въпреки и на животни, в действителност не съм виждал на едно место. Те са доста слаби от глада. Снегът е бездънен и на този стадий няма по какъв начин да бъдат свалени в по-ниската част от планината, където да могат да се възстановят, надяваме се ”, сподели за Дарик председателят на Туристическо сдружение и един спасителите Осогово Христо Абаджиев.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР