Десетки жители и гости на Оселна почетоха храмовия празник на

...
Десетки жители и гости на Оселна почетоха храмовия празник на
Коментари Харесай

Жители и гости на Оселна честваха храмовия празник на църквата „Св. Дух“ /снимки/

Десетки поданици и посетители на Оселна уважиха храмовия празник на най-стария православен храм във Врачанска епархия, чийто настойник е Свети Дух, съграден през интервала 1936-1946 година и изографисан през 1947 година от дебърския художник живописец Илия Пефев (1899-1988 г.).
Сред тях бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, националният представител от коалиция „ Обединени патриоти “ Красимир Богданов (ВМРО), шефът на Териториално отделение на Национален осигурителен институт - Враца Иван Грозданов, кметовете на Оселна и на Зверино Росен Николов и Стоян Петров, общински съветници.
По случай огромния християнски празник литургия и водосвет за телесно здраве и душевно избавление на вярващите отслужи отец Васил Николов, енорийски духовник на Типченица и Люти дол.
„ Нека Божието благословение да е с всички вас, благослови миряните Негово Благоговейнство. И дано в най-скоро време този свят храм получи нужното, с цел да бъде освежен. Амин. “
Кметът на Мездра също честити празника на оселчани, като им пожела да са задружни, да се почитат и, с Божията помощ, да завършат ремонта на своята черква, който продължава повече от едно десетилетие.
По-сетне отец Васил освети курбана, обезпечен с волни пожертвования от жителите на балканджийското населено място и подготвен от майстора готвач Красимира Стоянова, след което всички седнаха на обща софра в черковния двор.
Поради изключителната епидемиологична конюнктура, тази година за пръв път няма да се състои обичайният Ден на Оселна, който се отбелязва годишно от 1988 година насам. Първоначално той е празнуван на 24 май, а след това е открит в съботата след Св. Дух, когато е храмовият празник на локалната черква.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР