Десетки хиляди юноши в САЩ през последните дни започнаха да

...
Десетки хиляди юноши в САЩ през последните дни започнаха да
Коментари Харесай

Как програмират за ненавист към Русия младежите по цял свят

Десетки хиляди юноши в Съединени американски щати през последните дни започнаха да разгласяват апели за война с Русия в обществените мрежи. Техният образец започнаха да се следват от подрастващите в други страни. Деца от разнообразни елементи на света, надалеч от Европа, пишат за съветската „ офанзива “ против Украйна, без даже да знаят къде се намира. Тенденцията започва в обществената мрежа “Тик-Ток ”, чиято публика по света надвиши 1 милиард консуматори. Дали “Тик-Ток ”се трансформира в новото осведомително оръжие на Съединени американски щати?

“Тик-Ток”, обществената мрежа за къси видеоклипове, известна измежду юношите по света, има нова наклонност - приканва за война с Русия. Вълната от провокативни известия е инициирана от американски консуматори. В хиляди профили, регистрирани в Съединени американски щати, се появиха известия, на пръв взор неуместни, а от време на време даже шеговити. Децата всеобщо снимат видеоклипове за това по какъв начин благодарение на инцидентни движимости „ позволяват военния спор “ сред Русия и Украйна.

„ Дайте ми мляко, пакет чипс от манго, картечница и ще победя Русия преди вечеря “, подписва видеото си един от юношите. Хиляди консуматори на “Тик-Ток”вече последваха образеца му - някои вършат видеоклипове, други ги поддържат в мненията. Повече от 14 хиляди видеоклипа към този момент са се появили по тази наклонност

За разлика от тях съветските юноши започнаха да се застъпват за страната. Първоначално те просто оставяха съответните мнения под видеоклиповете на американците, след което започнаха да снимат свои лични видеоклипове. Едно от тях демонстрира по какъв начин съветските учебни заведения учат децата по какъв начин да разглобяват и сглобяват автомат „ Калашников “, до момента в който американските възпитаници не могат да намерят Украйна и Русия на международната карта.

За да се разбере мащабът на явлението, би трябвало да се обясни, че световната публика на мобилното приложение “Тик-Ток”, което се появи напълно неотдавна, през 2015 година, към предходната година надвиши 1 милиард души, в случай че броим дейните консуматори на месец. Около 200 милиона профила са регистрирани в Съединените щати. Руският сегмент на “Тик-Ток” възлиза на съвсем 37 милиона консуматори. Така обществената мрежа разполага с повече от стабилен човешки запас, подобаващ за разпространение на тази или онази наклонност измежду младите. Според статистиката 41% от потребителите на “Тик-Ток” са хора на възраст от 16 до 24 години, от които голямото болшинство употребяват приложението на смарт телефона си всеки ден.

“Тик-Ток” не е американска или европейска, а китайска разработка. Офисите на основателя на приложението, основаната в Пекин “Байт Данс”, се намират по целия свят, в това число в Москва. Между другото, означаваме, че действителната китайска версия на тази обществена мрежа " Доин " и световната “Тик-Ток” работят на разнообразни сървъри, защото управлението на “Байт Данс” взема поради рестриктивните мерки на цензурата, които са в действие в Китай.

Въпреки това, напоследък “Тик-Ток” беше в неприятно отношение към американското управление. През лятото на 2020 година, като част от комерсиалната си война с Китай, Доналд Тръмп подписа изпълнителни заповеди за „ битка със опасността “ на “Тик-Ток” и друго китайско мобилно приложение, “УиЧат”. Изпълнителната заповед на някогашния президент за битка със опасността от “Ти-Ток” отбелязва, че приложението „ автоматизирано събира огромно количество информация за потребителите “, в това число „ данни за местоположението и история на търсенето “. Резултатът е опасност за достъпа на Китайската комунистическа партия до " персонална и предпазена с авторски права информация " на американски жители.

Китайската страна реши да не влиза в спор. „ След като Тръмп оказа напън върху “Тик-Ток”, те отвориха централа в Америка с американски жител “, сподели Владимир Зиков, шеф на Асоциацията на професионалните консуматори на обществени мрежи и месинджъри. През септември 2020 година “Байт Данс” подписа договорка за основаване на ново сдружение със седалище в Съединени американски щати, наречено “Тик-Ток Глобал”, натоварено със задачата да дава услуги за приложения на потребителите в Съединени американски щати и множеството консуматори по целия свят.

„ Знаем по какъв начин американците оказват напън върху тези, които са в тяхната страна, Павел Дуров, един от основателите на “ВКонтакте” и “Телеграм”, един път написа за това “, напомня Зиков. Следователно, добави той, не може да се изключи, че появяването на специфични трендове в “Тик-Ток” - в това число сегашната антируска наклонност - се дължи на външни въздействия.

„ Но би трябвало да вземем поради, че “Тик-Ток” е млада обществена мрежа, те към момента не схващат доста от това, което се случва на уеб страницата. Много неща, които са били създадени и изчистени на други платформи, да вземем за пример в “Туитър”, към момента работят безшумно в Тик-Ток” “, означи специалистът. „ Говорим за основаване на всеобщи имитации, издание на фотоси с провокационен текст и включване на огромен брой хора в тази история посредством хаштагове”, добавя той.

Зиков изяснява: Тик-Ток” е характерна платформа, където тези технологии работят десетки, в случай че не и стотици пъти по-добре, в сравнение с в други обществени мрежи.

„ Ако едни и същи видеоклипове се разгласяват доста пъти, те получават много необятно покритие. Публикуват много и хората стартират да се включват в това, съгласяват се, стартират да желаят да бъдат „ в наклонност “, а по-късно вълната потегля. Ясно е, че по начало партенката не би трябвало да бъде индивидуален, би трябвало да бъде световна, премислена, сериозна работа “, уточни специалистът.

„ Не бива да пропущаме обстоятелството, че явно целесъобразните логаритми в “Тик-Ток” и другите платформи са изиграли забележителна роля в това “, счита Антон Горелкин, заместник-председател на Комисията по осведомителна политика, осведомителни технологии и връзки на Държавната дума. “Неслучайно в Русия се създават ограничения за контрола им, защото такива рекомендации елементарно популяризират нездравословна и даже рискова информация, в това число тайни теории за имунизацията и впрочем. Тези рекомендации не са транспарантни, не подлежат на държавен надзор и могат да бъдат употребявани при разнообразни политически манипулации”, добавя той.

Политологът-американист Малек Дудаков от своя страна отбелязва, че в тази ситуация на трендове в “Тик-Ток” най-вероятно не става дума за някаква вълна от известия, оставени от ботове. Юношите, явно, се включват в наклонността единствено „ за развлечение “.

„ “Тик-Ток” е разрастваща се платформа, тя е повече от подобаваща за осведомителни акции, като се има поради какъв брой бързо се популяризира всяко “вирусно” наличие там”, счита Дудаков. “След като тематиката за войната, която Русия сякаш възнамерява да води с Украйна, беше разпространявана, юношите я подхванаха. Те може даже да не знаят къде се намират Украйна и Русия, само че логиката им е следната: „ Ако използваме съответните хаштагове, създадем нещо по тематиката, тогава нашето наличие също ще бъде популярно”, добавя той.

Подобно мнение споделя и политологът и блогър Максим Кононенко. „ Може да е инцидентно, а може и да е резултат от целенасочена работа. Американските политици към този момент направиха всичко допустимо, с цел да " прокарат " концепцията за хипотетичната идна експанзия на Русия. След като юношите към този момент откликват на това, освен това американските, които нямат визия къде е тази Украйна, какво е това, в случай че не политизация? Във всеки случай е по-добре да има война в “Тик-Ток”, в сравнение с същинска. Нека младите да се забавляват “, счита Кононенко.

Зиков обаче напомня по какъв начин преди към три години логаритмите на “Фейсбук”, които автоматизирано проучват интензивността на потребителите на тази обществена мрежа (и по-късно употребяват този разбор за изпращане на ориентирани реклами), означиха като интерес за 65 хиляди съветски консуматори “Измяна на Родината” или “Държавна измяна”.

Под този чудноват таг, напомня специалистът, в съветския сегмент на обществената мрежа е основан по този начин нареченият рекламен профил във “Фейсбук” - инструмент, който ви разрешава да рекламирате артикули или услуги на консуматори, които дават отговор на дадените характерности. В този случай под характерността " Измяна на Родината ".

„ Само месец-два преди този момент притежателят на “Фейсбук” Марк Зукърбърг отиде в Конгреса за първи път, с цел да се оправдае за „ съветската интервенция в президентските избори в Съединени американски щати “, сподели източникът. „ Предполагам, че при притежателят на “Фейсбук” е са пристигнали локални разузнавачи, бил е помолен да служи на родината и е споделил какво би трябвало да се направи, с цел да се отговори на тези руснаци: да се направи обособен рекламен профил с избран сегмент”, добавя той.

„ Американското разузнаване и разследващите организации имат нужния механически потенциал да провеждат това неуместно деяние в “Тик-Ток” “, споделя Дудаков. “Подобни технологии бяха създадени по време на цветните революции, започвайки от Арабската пролет. Можете да ги употребявате, в случай че желаете. " В началото на предходната година видяхме по какъв начин младежи интензивно се събираха за незаконен протест, проведен в “Тик-Ток”, същото се случи и в “Ютюб” и “Фейсбук”, напомня Зиков.

„ За страдание от страна на Съединените щати виждаме предпочитание за оптимално политизиране и разпалване на суматоха към украинската рецесия, с цел да използваме това като инструмент за напън върху страната ни “, заключи депутатът Горелкин. “Виждаме по какъв начин тази история се напомпва в американските медии. Сега Вашингтон желае да повлияе на мозъците на младежите, което е безусловно недопустимо. Това са мръсни политически технологии”, заключва той.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР