Десетки хиляди хора в Южна Русия и Казахстан се евакуират

...
Десетки хиляди хора в Южна Русия и Казахстан се евакуират
Коментари Харесай

Трудните дни тепърва предстоят. Русия предупреди, че ситуацията ѝ с наводненията се влошава

Десетки хиляди хора в Южна Русия и Казахстан се изтеглят от едно от най-страшните наводнения в района от десетилетия насам. До бедственото състояние докара бързото размразяване на снеговете в планината Урал поради извънредно високите температури.

Кремъл заяви, че равнищата на водата към момента не са достигнали своя пик. По информация на локалната власт повече от 10 хиляди домове са към този момент наводнени и хиляди други са изложени на риск.

Новината идва на фона на наводнението в съветския град Орск в Оренбургска област откакто близката река Урал проби язовирна стена през нощта на петък против събота. В понеделник преля и река Елшанка , която минава през града.

В Северен Казахстан обстановката е по-критична. Там са евакуирани над 85 хиляди поданици.

Няколко района в двете страни са оповестили изключително състояние.

" Трудните дни занапред предстоят. Идва доста вода. Владимир Путин и Касъм-Жомарт Токаев (президентите на на двете страни - бел.ред.) разискаха взаимните старания на Русия и Казахстан за справяне с бедствието ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков .

Според от Министерството на изключителните обстановки на Казахстан, 3365 частни домове и 348 семейства остават под вода.

Изпратени са 15 камиона с 300 тона филантропична помощ. Храна, палатки, облекла, фенерчета и генератори за сила са пристигнали в четири наранени от наводненията области.

В Русия най-тежките наводнения са в Оренбургска област, откакто стената на локалния язовир беше пробита от близката река Урал на 5 април. По време на наводненията са починали най-малко 5 души.

Жителите по-силна реакция от управляващите в Орск и настояха Путин да се намеси.

Във вторник Песков сподели, че Путин не възнамерява да посети Оренбургска област и добави, че президентът " работи по въпроса " от разстояние.

В някои региони на Орск водата е достигнала до прозорците на първите етажи и хората се придвижват с лодки. Медицинските центрове в града краткотрайно са спрели да оказват планова здравна помощ.

Властите на Оренбургска област чакат пика на наводненията на 10 април. Пресслужбата на регионалния шеф заяви, че упованията са обстановката в района да се стабилизира след 20 април.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР