Десетки хиляди гвинейци, според властите, а според опозицията, дори един

...
Десетки хиляди гвинейци, според властите, а според опозицията, дори един
Коментари Харесай

Протести в Гвинея срещу намерението на президента да се бори за трети мандат

Десетки хиляди гвинейци, съгласно управляващите, а съгласно опозицията, даже един милион, облечени в алено, демонстрираха през днешния ден в гвинейската столица Конакри против възможен трети мандат на президента Алфа Конде, съобщи Франс прес.

Конде желае да промени конституцията, което ще му разреши да се бори за трети президентски мандат през 2020 година

Демонстрантите скандираха: "Долу диктатурата " по време на протестно шествие из града. Нямаше конфликти със силите на реда. Демонстрантите споделиха пред публицисти, че са изтощени от лъжите, погрешните обещания и главно от това, че президентът не може да отговори на техните упования. Те споделиха, че 10 години ръководство на Конде стигат.

Гвинея, дребна страна с 13 милиона души население, бедна, макар богатите си минни запаси, от 14 октомври е обхваната от огромни митинги. В тях починаха минимум сред 8 и 10 стачкуващи и един служител на реда. Десетки бяха ранени, десетки бяха задържани и наказани.

Протестното придвижване бе инициирано от опозиционния Национален фронт за отбрана на конституцията. Петима негови водачи във вторник бяха наказани на сред 6 месеца и 1 година затвор. Инициаторите на придвижването приказват за репресии против опозицията, за оттегляне в спазването на човешките права и за възбрана за митингите в Гвинея от юли 2018 година насам.

По време на митингите стачкуващите носят алено, което символизира кръвта на убитите предходната седмица в демонстрациите хора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР