Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти

...
Десетки хиляди деца са използвани като войници във въоръжени конфликти
Коментари Харесай

ООН бие тревога за десетките хиляди деца войници по света

Десетки хиляди деца са употребявани като бойци във въоръжени спорове по света, сигнализира Фондът на Организация на обединените нации за децата (УНИЦЕФ), представен от ДПА.

Деца, живеещи край продължителните спорове в Южен Судан, Централноафриканската република, Конго, Сомалия, Сирия и Йемен, биват въвличани от противостоящите страни в насилието. Момчета и девойки в учебна възраст също по този начин са употребявани като бойци или помощници на въоръжени групировки в Афганистан, Мали и Мианма.

Освен че са принуждавани да влизат в борба, децата са притискани и да служат като разузнавачи, да готвят или да събират дърва. Някои девойки са принуждавани да се омъжват за бойци, до момента в който момчета и девойки биват в идентична степен измъчвани полово, оповестява УНИЦЕФ.

В крайни случаи, деца са принуждавани да служат като " живи щитове " или да се самовзривяват на многолюдни площади.

Трудно е да бъдат събрани точни данни, само че съгласно някои оценки, отбелязва организацията, в света има до 250 000 деца бойци.

В навечерието на 12 февруари, когато се отбелязва Денят на алената ръка - самодейност за привличане на вниманието към употребата и злоупотребата с деца от въоръжени групировки - УНИЦЕФ прикани държавните управления по света да се ангажират по-активно в битката против сходни нарушавания на правата на децата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР