Десетки глупости се ляха всекидневно по медиите около 80-та годишнина

...
Десетки глупости се ляха всекидневно по медиите около 80-та годишнина
Коментари Харесай

Кой и защо депортира българските евреи от Македония и Тракия

Десетки нелепости се ляха ежедневно по медиите към 80-та годишнина от спасяването от депортация на българските евреи от така наречен остарели земи на България. Почти никой не гъкна за изпращането към Треблинка на 11 343 български евреи от Македония, Пиротско и Егейска Тракия, което става по същото време, преди 80 години.

Целта на всичките оратори, на които радиа и малките екрани щедро даваха думата, бе една – оневиняване и даже възвеличаване на фашистката власт в България по това време. Дитирамби за „ неповторимото “ избавяне, България единствена… и така нататък Правителството и царя, видите ли, били избавили евреите. Ако за лавирането на Борис III сред Хитлер и Съюз на съветските социалистически републики може да се разсъждава, то за държавното управление на Богдан Филов нещата са еднопосочни – прям фашизъм. И точка! Пък и стига с тази уникалност и единственост – Дания също избавя своите евреи, даже Италия не депортира евреите! А някой да загатва, че и сестрата на кралица Йоанна – Мафалда, вуйна на Симеон Сакскобургготски (!), оказва помощ за спасяването на евреи от депортация към гибелта, хваната е от нацистите и умира в Бухенвалд!

Това, което става у нас сега, се назовава пълзящ неофашизъм. Някои пишман евроатлантици от кумова срама въпреки всичко процедиха през зъби, че доста жалеят за починалите евреи от новите български земи, изпратени на сигурна гибел, че тачат паметта за тези жертви. Толкова я тачат, че към този момент шеста година в Столичната община отхвърлят да одобрят повдигането на монумент в памет на децата, избити от 1923 до 1944, измежду които починалите невръстни еврейчета от новите земи са 3000 – двама наши историци намериха имената на всичките. Е, убийците може да бъдат величани, само че жертвите – не.

Думата ми в този момент обаче е за друго, тъй като доста неща към този момент са писани, само че не се помнят. Никой – даже тези, които си спомниха за депортираните към Треблинка 11 343 мъже, дами, деца; даже известни историци не загатнаха кой и за какво ги депортира от Македония и Егейска Тракия. Когато в днешна Северна Македония водещи политици вилнеят против нас и назовават българския народ фашистки, би трябвало да им се даде еднопосочен отпор –българският народ няма виновност, той избави тези евреи, които можеше да избави. Но убийците са ясни и най-много българите би трябвало да ги помнят, а не да се оставят малките екрани и радиа да им промиват мозъците. Господа историци, ваш дълг е да опресните паметта на нашия народ., само че вие мълчите. Вие ли не знаете, че откакто през 40-те години българският парламент одобри няколко антиеврейски нацистки закона, на 5 юни 1942ф година Министерският съвет на България с разпореждане утвърди „ НАРЕДБА ЗА ПОДАНСТВОТО В ОСВОБОДЕНИТЕ ПРЕЗ 1941 ГОДИНА ЗЕМИ “. Тази разпоредба работи до 13 февруари 1945 година, когато е анулирана. Тя постановява буквално, че всички югославски и гръцки жители от български и даже от небългарски генезис, които живеят в освободените след 1941 година земи, получават право на българско гражданство, което не се отнася за… лицата от еврейски генезис.

Така евреите от Македония и Егейска Тракия не получават българско гражданство, което прави невероятно депутати, браншови организации, Светият Синод, Българска комунистическа партия да водят борба и за тяхното оцеляване, както вършат това за юдеите от старите лимити. На 12 февруари 1943 година отново Министерският съвет утвърждава конвенция с Райха за изселването за депортация на всички евреи от “новите ” земи, мотивирайки се с това, представете си, че те не са български жители! И нещастниците са депортирани към Треблинка – по напътствие на Хайнрих Химлер. Това е същинската причина, а не краткотрайният български статут на новите земи, както шикалкавят някои откриватели. За всичко това има един отговорен – фашисткото държавно управление на Царство България. Същото, което изпраща главореза и комисар по еврейските въпроси Александър Белев и българската полиция да извършат депортацията, дело на българската власт и за българска сметка!

Впрочем, всичкото, което става в този момент, отново е и ще бъде за сметка на българския народ.

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР