Десетки фирми са карани да плащат рушвети под формата на

...
Десетки фирми са карани да плащат рушвети под формата на
Коментари Харесай

Фирми плащали „такса успех“ за европроекти


Десетки компании са карани да заплащат рушвети под формата на „ такса триумф “ за утвърждение на европроекти. Това разкри новият министър на стопанската система Лъчезар Борисов. Той изясни, че се ревизират сигнали за сериозна корупционна скица в Министерството на стопанската система, при която от кандидатстващи за еврофинансиране е желана комисионна. Т.нар. " такса триумф " от време на време е надхвърляла половината от цената на плана.

В схемата, по думите на Борисов, са забъркани както чиновници на министерството, по този начин и консултантски компании, които желали комисионна сред 40 и 60 % от цената на целия план.

Сигнали за желана " такса триумф " са подали депутати от разнообразни парламентарни групи. Такива са постъпили и от разнообразни райони на страната. ДАНС към този момент ревизира съответен сигнал.

„ Такса триумф “ подсигурява приемане и финансиране на плана, получавани са фрапантни комисионни, тази такса минава сред 40, 50 и стига до 60%, което в действителност е недопустимо и неприемливо, разяснява министърът. Тойувери, че желанието му е „ този възел, тази информация за връзка сред специалисти, сред консултанти, които желаят такива суми за " такса триумф ", да бъде кръстосан ".

След среща с премиера е решено да бъде основана работна група за надзор, специфичен имейл, парещ телефон за сигнали, разгласи министърът.

Припомняме, че още преди седмица, когато Бойко Борисов разгласи промените в кабинета, съобщи, че е чувал за нередности и бонуси при раздаваните грантове по схемите на оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност " към икономическото министерство. Първоначалният претекст на премиера да изиска оставката на Емил Караниколов бе, че той и още двама основни министри били свързани с Движение за права и свободи и Делян Пеевски, само че при формалното оповестяване на рокадите този мотив липсваше.

Освен Караниколов, от министерството си потегли и зам.-министър Лилия Иванова. Именно тя отговаряше за еврофондовете. На на нейно място бе назначена никому незнайната до момента Яна Топалова.

Днес Лъчезар Борисов съобщи, че след чуването в пленарна зала през вчерашния ден е имал опцията да се срещне с доста народни представители, които са подали сигнали, че към бенефициенти, които аплайват, са поискали " такса триумф ", без да бъде представено от кого е направено това - съветник или чиновник на Министерство на стопанската система.

Добре е да се опровергаят или да се ревизират обстоятелствата дали в Министерството на стопанската система има медиатори, без които приемането на грант (по еврофондовете) е невероятно. Говори се за съответен %, който компаниите дават, с цел да бъдат утвърдени, сподели още преди няколко дни водачът на НФСБ Валери Симеонов.

Министър Борисов заяви през днешния ден, че стартира инспекция и на инспектората на икономическото министерство. Открива се и гореща телефонна линия за сигнали за корупция. Телефонният номер е 02 940 74 21, сигнали могат да се поддават и на [email protected].

Към инспектората на министерството ще бъдат включени и представители на работодателските организации, сподели още министърът, който преди два дни разгласи самодейност за основаване на контрол от страна на работодателски организации върху изразходването на парите от еврофондовете.

По думите на Лъчезар Борисов до няколко дни ще бъдат показани ограничения, свързани със усилване на контрола на към този момент съществуващи европроекти. На посочения мейл ще могат да бъдат задавани чисто консултантски въпроси към специалисти от министерството: " Взехме решение по разпореждане на премиера още на следващия ден екипът на Министерство на стопанската система да сътвори платформа с виртуално попълнени документи, тъй че бизнесът, който желае да кандидатства, да може да види примерни документи ".

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР