Десетки експерти, политици и прочие коментираха, анализираха, изказваха съболезнования и

...
Десетки експерти, политици и прочие коментираха, анализираха, изказваха съболезнования и
Коментари Харесай

След Враца: „Бялата“ мафия поздравява пациентите с „Вий жертва паднахте в неравна борба“

Десетки специалисти, политици и прочие разясниха, проучиха, изказваха съболезнования и даваха ум какво би трябвало да се направи, с цел да е ярко здравното ни бъдеще. Турците споделят: Да имам акъла на българите, но по-късно. Преводът е „ След дъжд качулка “. Чухме познатите, не втръсналите до омерзение неща – и какво? Един живот изгасна, преди него други, ще има още, няма никакво подозрение.

Чухме от редови медици, специалисти по незабавната помощ, болнични шефове, представители на съюзи, от шефа на парламентарната здравна комисия правилни неща. Описаха брадясали проблеми, пожелаха или даже дадоха обещание да поправят системата. Защото на всички е ясно, че системата е калпава. Не споделиха обаче, че е калпава, тъй като такава желае да е мафията. Не споделям „ бялата мафия “, тъй като става дума за управленско-политическата мафия. Тя чадъросва корупцията в здравеопаването.

Бюджетът на Здравната каса за 2022 година ще е към 6 млрд лв.. Предишните години е бил малко по-малък, само че също висок. И вместо усъвършенстване в здравните грижи, нещата настойчиво вървят надолу. По-голямата част от пациентите доплащат защо ли не. Дори не са наясно – просто заплащат. Медиците от своя страна се жалват, че цените на пътеките не са обновени от дълго време и това е незаслужено.

Спешната помощ реве, че парите са малко, колите за спешна помощ са малко, не доближават лекари и сестри и прочие Нещо куцало и с протокола. Докато ние се вайкаме, румънската незабавна помощ влече в Топ 5 на най-хубавите медицински служби в Европа. Благодарение на доктор Раед Арафат, който съумява да убеди обществото и политиците в измисления от него модел на промяна. И се получило.

Но тук не. Тук доктор Арафат към този момент щеше да е дескридитиран, оплют от избрани кръгове, уволнен отвред или даже да е в ареста, за какво тук прокуратурата не си поплюва, когато някой се пробва да наруши открития от мафията модел.

В България има над 360 лечебни заведения. Над 52 хиляди болнични кревати – най-вече в Европа. Но сме последни в Европейски Съюз по качество на здравните грижи.

В Нидерландия има 120 лечебни заведения при 17 млн души население. Здравеопазването там е в Топ 3 по качество от години. Как по този начин там може, а тук не може?!

Мафията не дава, по тази причина. Това няма да го чуете от коментаторите.

6-те милиарда би трябвало да се разпределят заслужено сред всичките 360 лечебни заведения. Но ще бъдат разпределени незаслужено и по-голямата част ще отиде в избрани частни лечебни заведения. Зад тези частни лечебни заведения стоят политически лица и кръгове. Те усвояват милиони от публични поръчки, свързани със опазването на здравето. Те доставят лечебните заведения с нужни и ненужни консумативи и инсталация.

Имаме и най-вече аптеки на глава от популацията в Европа. Малко ни води Гърция, тъй като там има стотици острови и на всеки би трябвало да има от кое място да се купят медикаменти. Немалко медикаменти у нас са по-скъпи от други страни. В това число от Турция, Германия, Гърция, Англия, Сърбия, Италия и прочие И това няма да чуете да се разяснява обществено, тъй като има мафия и в лекарствения бизнес.

Чрез публичните поръчки в опазването на здравето се присвояват стотици милиони. Това разяснява здравният икономист Аркади Шарков в ефира на " Честно казано с Люба Кулезич " по Евроком. Той дружно с журналиста Мартина Бозукова са създатели на отчет за потвърдени далавери в бранша на опазването на здравето и за многомилионни вреди. Проблемът е издигнат, а събирането на информация и данни за въпросния отчет се финансира от Държавния департамент на Съединени американски щати. Досега подобен у нас не е юридически! Защо? Защото мафията не дава.

Шарков и Бозукова разкриват също, че някои болнични заведение се употребяват за пране на голямо количество пари. Тези пари нямат връзка със опазването на здравето. Схемата е през публични поръчки.

Да не би тези неща да не се знаят в прокуратурата, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите и други контролни органи? Знаят се, несъмнено. Но мафиотите на върха в политиката са се разпоредили да се прави тъкмо по този начин.

Жената във Враца е просто следващата жертва. След няколко дни страстите към нещастието ще стихнат. Бунтът на врачани против неуредиците в локалната болница ще се не помни. Мафиотите ще се обадят от някой безоблачен остров и ще разпоредят какво да се случи с 6-те милиарда. Повярвайте, тъкмо това ще стане. Е, за пред туземното население, ще се проведат няколко дебата, ще забележим разногласия в медиите и революционни оферти в Народното събрание и на някоя конференция и всичко ще продължи както досега, само че с някоя нова дрешка.

Корупцията. Тя е причина за трагичното положение на българското опазване на здравето. Има чудесни медици - като експерти и като хора, - само че системата прегазва всички. Една част от тях избират да се приспособят, вместо да се революционизират и да станат цел за мафията. Други си взимат шапката и хващат самолета за където и да е. И пациентите бягат. Тези, които остават, биват третирани като плячка.

От същите босове, които стоят зад плячкосването на всичко, което може да се плячкоса в тази унищожена страна.

Молете се на Господ за здраве и да имате близки лекари, които да ви извърнат внимание, в случай че се наложи – постоянно се постанова.

Радикални промени? Може, единствено че мафията е безсмъртна и ни… поздравява с „ Вий жертва паднахте в неравна борба… “.

Наистина паднахме.

Огнян Стефанов

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР