Десетки депутати от италианския парламент се подписаха днес под решение

...
Десетки депутати от италианския парламент се подписаха днес под решение
Коментари Харесай

Войната в Украйна води до разделение в редиците на Движение 5 звезди

Десетки депутати от италианския парламент се подписаха през днешния ден под решение за сформиране на нова парламентарна група към италианския външен министър Луиджи ди Майо (на снимката), който е представител на " Движение 5 звезди ", предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6080
Тази стъпка заплашва с разделяне главната партия в съдружното държавно управление на Марио Драги.

От основаването си през 2009 година " Движение 5 звезди " се представяше като опция на обичайните партии  и построи известността си посредством битка против ограниченията за строги икономии. Но в последните години то се разпокъса на фракции и редом с това бележи спад в допитванията в навечерието на изборите следващата година.

Луиджи ди Майо е някогашен водач на придвижването. Сега с изключение на министър на външните работи в кабинета на Марио Драги, той е и вицепремиер. На двата поста той следва политиката на Драги по украинския въпрос.

Италианското държавно управление одобри решения за пращане на оръжия в Украйна и го направи на три пъти до момента. По този въпрос обаче в самото " Движение 5 звезди " има разцепление. Настоящият му водач, някогашният министър председател Джузепе Конте е срещу пращането на повече оръжия за Киев. Така се стигна и до раздор в връзките на ди Майо и Конте.

" Аз съм упрекван от водачите на моята политическа мощ поради това, че съм атлантист и проевропеец ", се споделя в изказване на ди Майо. " Позволете ми да кажа, че като министър на външните работи, пред тази ужасяваща война, твърдо не отстъпвам това, че съм атлантист и проевропеец ", сподели ди Майо.

От своя страна Конте счита, че Рим би трябвало да се концентрира върху търсене на политическо решение в Украйна. " Ние допринесохме, като пратихме на три пъти оръжия, в този момент ни се коства, че нашият принос ще бъде по-ценен на дипломатическия фронт ", съобщи Конте.

Така се стигна и до образуване на подписка за основаване на нова парламентарна група към ди Майо в долната камара на италианския парламент.

Това се случи в миг, в който министър председателят Марио Драги приказва пък в горната камара на Народното събрание по отношение на войната в Украйна и по отношение на това каква позиция ще отстоява Италия по време на срещата на върха на Европейски Съюз в края на тази седмица, където тематиката за Украйна ще е водеща.

" Мандатът, получен от този парламент, от вас, е да търсим мир и да преодолеем рецесията ", съобщи Драги по отношение на позицията на неговото държавно управление по украинската рецесия.  " Това направлява нашите дейности. Италия ще продължи да работи с Европейски Съюз и с нашите сътрудници от Г-7, с цел да поддържа Украйна. Ние няма да спрем да поддържаме дипломацията и търсенето на мир ", съобщи той.

Той напомни, че четири месеца след началото на войната излизат данни на нови жестокости и съобщи, че виновните за това хора би трябвало да бъдат открити, а закононарушенията осъдени.

Пред сенаторите Драги напомни и, че Русия в този момент е понижила доставките на газ за Европейски Съюз и за Италия през последните дни, само че добави, че още от началото на войната Италия е работила бързо, с цел да откри други възможности източници.

" Благодарение на това, ние към този момент сме способни да понижим нашата взаимозависимост от съветски газ идната година ", акцентира той.

По-рано през днешния ден организация АНСА заяви, че доста партии,  подкрепящи държавното управление на националното единение на Драги, са постигнали единодушие по резолюция по отношение на войната в Украйна, макар опълчването на " Движение 5 звезди " и на крайната десница " Лига " за изпращане на още оръжия в Киев. Резолюцията на болшинството приканва за военна деескалация на спора сред Москва и Киев.

Резолюцията също така ангажира държавното управление да изисква, дружно със своите европейски сътрудници, от съветските управляващи неотложно преустановяване на военните интервенции и евакуиране на всички военни сили, които нелегално окупират територията на Украйна, като това стане посредством многостранни или двустранни начинания, ориентирани към военна деескалация, която може да докара до смяна на етапа на спора, съчетано с увеличение на дипломатическите старания, ориентирани към намиране на спокойно решение, учредено на зачитането на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и правилата на интернационалното право.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР