Десетки бяха задържани в Куба, след като хиляди се присъединиха

...
Десетки бяха задържани в Куба, след като хиляди се присъединиха
Коментари Харесай

Арести в Куба след мащабните демонстрации

Десетки бяха арестувани в Куба, откакто хиляди се причислиха към, съобщи Би Би Си. Съобщава се и за спиране на интернета тук-там.

Сред аргументите за недоволството са срутва на стопанската система, дефицита на храни и медикаменти, както и повишението на цените, и метода, по който държавното управление се оправя с Covid-19.

Президентът Мигел Диас-Канел прикани последователите си да се борят с протестиращите, както и упрекна глобите на Съединените щати за икономическите проблеми в страната му, провокирали демонстрациите.

Един от участниците в неделните митинги, разпознат единствено като Алехандро, съобщи пред Би Би Си: „ Няма храна, няма медикаменти, няма независимост. Не ни оставят да живеем “.

Протестиращите скандираха „ независимост “ и „ долу диктатурата “ в демонстрации в страната, в това число в столицата Хавана.

„ Не се опасяваме. Искаме смяна. Не желаеме повече никаква тирания “, разяснява неназован участник в митинг в Сан Антонио.

Антиправителствените стачкуващи са били арестувани от органите на реда, подкрепяни от цивилни служители на реда. На фрагменти в обществените мрежи се вижда по какъв начин се упражнява принуждение при арестите, показва Ройтерс.

По-рано от Вашингтон оповестиха, че поддържат кубинския народ в настояванията му за независимост. Американският президент Джон Байдън насочи апел към кубинския режим да служи на народа си, а не да се облагодетелства от него.

От Москва пристигна предизвестие -  външни сили да не се намесват в Куба след демонстрациите. Според представителя на съветското външно министерство Мария Захарова това би довело до дестабилизация на острова.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор прикани за завършек на американското комерсиално ембарго над Хавана.

Венецуелският му сътрудник Николас Мадуро даде обещание поддръжка на кубинския президент и „ революционното държавно управление “ на острова.

 Акция в поддръжка на властта в Хавана, 12 юли 2021 г./ЕПА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР