Десетина военни кораба на САЩ и Япония, включително два американски

...
Десетина военни кораба на САЩ и Япония, включително два американски
Коментари Харесай

Самолетоносачи на САЩ и Япония провеждат учения източно от Тайван

Десетина военни кораба на Съединени американски щати и Япония, в това число два американски самолетоносача, демонстрираха военна мощност тази седмица във Филипинско море източно от Тайван, заяви Си Ен Ен.Анализаторите настояват, че взаимните учения демонстрират, че американските военноморски сили могат да реагират на непредвидени обстановки в необятна част от азиатските води, където напрежението с Китай остава високо - даже когато са изправени пред военни дейности в Близкия изток.Към самолетоносачите на Военноморските сили на Съединени американски щати USS Carl Vinson и USS Theodore Roosevelt се причислиха японският хеликоптерен унищожител JS Ise, 7 американски разрушителя с управляеми ракети и два американски крайцера за това, което Военноморски сили назовават " Многомащабно палубно мероприятие " (MLDE).

" Съединени американски щати и Япония са неповторимо способни бързо да съберат голям брой широкопалубни военноморски сили в поддръжка на взаимните ползи в региона на сигурността в Индо-Тихия океан ", съобщи в изказване контраадмирал Карлос Сардиело, пълководец на ръководената от " Винсън " ударна група на самолетоносачите.Дузината бойни кораби организираха " отбранителни учения, наблюдаване на морето, учения на палубата и тактически маневри за повишение на неповторимите качества за водене на бойни дейности от висок клас ", се споделя в изказване на американските военноморски сили.Колин Кох, теоретичен помощник в Училището за интернационалните проучвания " С. Раджаратнам " в Сингапур, съобщи, че въпреки ученията да се организират постоянно в региона, моментът на тази проява на мощ е значим.

" По-рано имаше опасения, че разпалването на спора в Близкия изток ще отклони стратегическото внимание на Съединени американски щати от западната част на Тихия океан ", сподели Кох. " Това се възприема като проява на ангажираността на Съединени американски щати към стратегическия фокус върху района, без значение от това какво се случва в Близкия изток ", добави той, като означи, че третият американски самолетоносач в Азиатско-тихоокеанския район, USS Ronald Reagan, към този момент се намира в Япония.В същото време съгласно USNI Fleet Tracker единствено един американски самолетоносач - USS Dwight D Eisenhower - се намира в Близкия изток, където бунтовниците хути са направили редица набези против американски военноморски средства и търговски кораби в Червено море, макар многочислените американски и английски удари по инфраструктурата на групировката на територията на Йемен.

Базираният на Хаваите анализатор Карл Шустер, някогашен шеф на интервенциите в Съвместния разследващ център на Тихоокеанското командване на Съединени американски щати, съобщи, че провеждането на взаимните учения във Филипинско море демонстрира, че американските военноморски сили могат бързо да трансферират сили в регионите, където военноморските елементи на Китай са дейни през последните месеци. " Като обучение то показва подвижността на самолетоносачите. От геополитическа позиция то също по този начин акцентира способността на самолетоносача да поддържа редица непредвидени обстановки в просторен регион ", добави Шустер.

Потенциални морски огнища на напрежение

Тази необятна зона се простира на юг до островите и рифовете в Южнокитайско море, където китайски и филипински плавателни съдове неотдавна се сблъскаха. Тя се простира и на запад до демократично управлявания остров Тайван, който оповестява за засилена китайска военноморска и въздушна активност в близките води след изборите по рано този месец.И се простира на северозапад до Източнокитайско море и следените от Япония острови Сенкаку, наричани от Китай Дяоюй, които Пекин афишира за своя суверенна територия и където съгласно Япония, през последната година е сложил съвсем непрекъснато наличие на бреговата защита.

Всички тези региони са евентуални военни огнища на напрежение сред Китай и Съединени американски щати и техните съдружници.Но Тайван е в центъра на вниманието след изборите на 13 януари, на които гласоподавателите дадоха на ръководещата на острова Демократична прогресивна партия историческа трета поредна президентска победа, отхвърляйки предизвестията на Китай, че преизбирането им ще усили риска от спор. След вота Пекин отговори, че " Тайван е част от Китай ".Управляващата китайска комунистическа партия счита Тайван за част от своята територия, макар че в никакъв случай не го е направлявала, а китайският водач Си Дзинпин не изключва опцията да употребява мощ, с цел да сложи острова под контрола на Пекин.

Ръководителят на Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати адмирал Джон Акилино съобщи на конференция в Хавай след изборите в Тайван, че чака Пекин да покаже недоволството си от резултата от гласуването. " Кампанията за насилствен напън против Тайван продължава и ние я следим след изборите. Не съм сигурен какво ще създадат, само че чакам някаква проява на мощ против Тайван в близко бъдеще ", съобщи Акилино на Тихоокеанския конгрес.Американският адмирал също по този начин означи значимостта на ученията като взаимните маневри на Съединени американски щати и Япония, които се организират тази седмица. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР