Десетилетия след жестокото смазване на протестите на пекинския площад Тянанмън

...
Десетилетия след жестокото смазване на протестите на пекинския площад Тянанмън
Коментари Харесай

Семействата на жертвите от площад Тянанмън искат справедливост

Десетилетия след жестокото смазване на митингите на пекинския площад " Тянанмън " фамилии на жертвите не престават да упорстват китайските водачи да признаят истината за случилото се, съобщи ДПА.

Роднини и групата " Майките от Тянанмън " желаеха " правдивост, обезщетение и отговорност " в отворено писмо, оповестено от организацията " Хюман райтс ин Чайна " по случай годишината от събитията.

" Трийсет и две години по-късно към момента не виждаме управляващите да вършат опит да разсекретят и разкрият информация за кръвопролитията, а убийствата през юни 1989 година не престават да са табу за държавното управление ", се споделя в писмото.

На 4 юни 1989 година китайската войска смаза кротичък митинг на площад " Тянанмън ", при което починаха най-малко неколкостотин души. Преди това стотици хиляди хора бяха протестирали седмици наред с искане за народна власт и независимост и срещу корупцията.

Точният брой на жертвите не е прочут. Хиляди хора бяха ранени и арестувани.

" Без задръжки, без угризения те гръмнаха и смазаха невъоръжени студенти и жители и даже унищожиха телата, с цел да прикрият своите закононарушения ", обявиха роднините в писмото. " В резултат някои от фамилиите на жертвите е знаят какво е станало с обичаните им хора, откакто те са излезли от къщи, не знаят дали са мъртви или живи, като че ли са изчезнали от лицето на земята ", се споделя в писмото.

Публичните възпоменания за годишнината постоянно са били неразрешени в Китай. Днес единственото, което подсещаше за датата, бяха засилените ограничения за сигурност към площад " Тянанмън ".

Семействата желаят разговор с държавното управление. Като първа стъпка те упорстват да се оповестят имената на жертвите. Китайските управляващи до момента не са дали отговор на апелите на околните.

Младите хора в Китай или не знаят за смазването на митингите, или не имат вяра, че това се е случило, споделят фамилиите, които желаят Китайската комунистическа партия и държавното управление да се " извинят пред цялата нация ". " Всички китайци са лишени от правото да научат за тази покруса и даже им е неразрешено намерено да почитат паметта на починалите или да търсят отговорност за кръвопролитието от ръководещата Китайска комунистическа партия и държавното управление ", декларират те в откритото си писмо.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР