Десетгодишен договор с първа доставка на американско свежо ядрено гориво

...
Десетгодишен договор с първа доставка на американско свежо ядрено гориво
Коментари Харесай

V блок на АЕЦ минава на американско гориво

Десетгодишен контракт с първа доставка на американско свежо нуклеарно гориво за Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " през април 2024 година подписаха в четвъртък шефовете на нуклеарната централа Георги Кирков и на " Уестингхаус Електрик Швеция " Азиз Даг в наличието на служебния енергиен министър Росен Христов и на посланика на Съединени американски щати в София Херо Мустафа.

Суровината ще е на цената на в този момент употребяваните съветски касети, което ще разреши на нуклеарната централа да резервира в огромна степен себестойността на производството си, а " Уестингхаус " (Westinghouse) ще инсталира гратис своя система за вътрешно-реакторен надзор още през май 2023 година при плановия годишен ремонт на Пети блок, която да работи в паралел с съветската. Така ще се обезпечи безвредният преход от едното към другото гориво. Ще се форсира и процесът за лицензиране на горивото на " Уестингхаус " от българската организация за нуклеарно контролиране, на която е обезпечен финансов запас за интернационалните специалисти, които да вземат участие в оценката на предоставените от американската компания разбори по какъв начин горивото им работи с съветското, написа.

На 30 декември се чака да се подпише контракт със същите параметри и с френската " Фраматом " (Framatome) за доставка на свежо нуклеарно гориво за Шести блок.

АЕЦ " Козлодуй " ще се грижи за отпадъците в идващите 50-100 години

И при двете покупко-продажби обаче няма да се търси от доставчиците решение на въпросите със съхранението и преработката на отработилото нуклеарно гориво. Това ще е проблем, с който, по думите на Христов, АЕЦ " Козлодуй " има потенциал да се оправи като съхранява употребяваните касети гориво в наличните си складове в идващите 50-100 години, а през това време ще се търсят решения, които може да зависят и от бъдещи технологии.

Христов уточни пред публицисти, че подписването на договорите с двамата нови доставчика е било необходимо, тъй като съветската ТВЕЛ, с която сега АЕЦ " Козлодуй " има контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво до края на 2024 година, е желала смяна на договора, което е било не задоволително. Освен това е имало заплаха европейската организация по доставките ЕВРАТОМ едностранно да наложи на централата договор с определен от нея снабдител и условия, над които българската страна да не може да въздейства.

Пълна диверсификация на доставките

С решението да се даде единия блок на " Уестингхаус ", другия – на " Фраматом ", АЕЦ " Козлодуй " реализира цялостна диверсификация на доставките и самостоятелност, акцентира Христов след церемонията по подписването на договора.

" " Това поставя завършек на десетгодишни старания за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво и най-сетне се прави действителна стъпка за това и за реализиране сигурността на АЕЦ " Козлодуй ", уточни шефът ѝ Героги Кирков, който действително е на поста от четири месеца, откакто бе заменен предходния началник Наско Михов.

" Това е единствено началото на едно дълготрайно партньорство – нещо като брак ", сподели Азиз Даг, шеф на " Уестингхаус Електрик Швеция ", където действително ще се създава горивото за българската централа, ще се транспортира до Солун и оттова до България. Даг акцентира, че горивото на американската компания се употребява от 40 години и изрази вяра, че доставките за България ще са единствено от изгода за страната и атомната централа.

" Сделката е извънредно преференциална "

" Имаме договорка, която е извънредно добра и преференциална ", съобщи на собствен ред министър Росен Христов. По думите му от август до момента в договаряния с " Уестингхаус " е постигнато двуцифрено понижение на цената на горивото спрямо препоръчаното в офертата на компанията, отправена в последните дни на предходния кабинет на Кирил Петков. Това щяло да спести на централата десетки милиони годишно. По информация на Mediapool понижението е с 12 на 100. Освен това американците са се съгласили да внедрят гратис своята система за вътрешно-реакторен надзор, което преди този момент предложили да сторят за към 5 млн. евро. Тази система ще бъде конфигурирана още следващата година и ще работи в паралел с съветската до промяната на първата четвърт от горивото в Пети блок, което ще стане по време на плановия ремонт през май 2024 година

" Постигната е и сложна доставка, което е еднакъв метод като сегашните доставки и разрешава елементарно ръководство на целия развой и съблюдаване на всички условия за сигурност ", сподели Христов.

По информация на Mediapool " Уестингхаус " в началото е предложила подписване на обособени контракти с нейни подизпълнители за доставка по съставни елементи на обогатения уран, касетите и асемблирането им, само че това е било отказано още от предходното управление на централата. Така в този момент компанията поема цялостната отговорност за качеството на доставяните касети.

Договорът обаче не включва отработилото нуклеарно гориво, сподели министърът и добави, че ще водят договаряния с френска компания за намиране на решение на този проблем. Той съобщи, че сега няма сериозни въпроси с отработилото нуклеарно гориво и то се съхранява на територията на централата. В същото време обаче Христов означи, че вече централата не може да извозва остарялото употребявано съветско гориво назад в Русия, тъй като на съветската компания " Маяк ", която се е занимавала с това, е бил лишен лицензът от тамошната администрация. От ТВЕЛ пък поискали смяна на контракта, който изтича в края на 2024 година, като се позовали на невъзможността да доставят идващите колета със свежо нуклеарно гориво поради възбрана за минаване на кораби под Кримския мост, сподели още министърът.

По данни на Mediapool ТВЕЛ би трябвало да реализира още шест доставки на гориво, само че евентуално договорът с нея ще бъде предварително преустановен. Това обаче не заплашва работата на двата блока.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР