Десет поредни години Лионел Меси вкарва повече от 40 гола.

...
Десет поредни години Лионел Меси вкарва повече от 40 гола.
Коментари Харесай

Дълголетието на Меси – от правилна диета


Десет следващи години Лионел Меси вкарва повече от 40 гола. На 31 е към този момент, само че няма и намек, че би „ свалил скоростта “. Започна още като младеж и все едно е намерил лек против остаряването.

Миналата седмица Меси влезе триумфално в съблекалнята на „ Уембли “, откакто бе вкарал два пъти за 4:2 на „ Барселона “ против „ Тотнъм “. Неговите съотборници започнаха да пеят: „ А в този момент кой е най-хубавият? “ Всичко беше опит за възмездие към ФИФА. Още една седмица по-рано също в Лондон международната централа раздаде премиите за №1 в света, като само Лео откри място в идеалния тим. Но не бе измежду първите трима. Въпреки че е на 31 години, Меси изтича 8,2 километра на „ Уембли “ и 96 пъти игра с топката. Единствено Жорди Алба пипна кълбото повече пъти. Много други футболисти биха си „ избирали мачовете “, в които да са на топ равнище. Но Меси постоянно е на него.

 31-4

Каква е рецептата? Като младеж Лео е бил огромен последовател на продуктите от „ бързо хранене “ и газираните питиета. Колкото и гений да е събрал в себе си, в случай че бе траял с този метод на живот, от дълго време нямаше да е същият. Човекът, който пребори метода на храна, се назовава Пеп Гуардиола. Когато водеше „ Барселона “, треньорът подреди да бъде махната машината за питиета, тъй като била прекомерно покрай съблекалнята. Веднъж някогашният треньор на „ Ню Йорк Ред Булс “ Ханс Бак описа пред шведска телевизия, че преди мач от сезон 2008/2009 година Меси прекъснал монолог на Гуардиола пред тима, с цел да изиска да си вземе кен „ Кока кола “. Когато треньорът отказал, Лео пренебрегнал заповедта и изпил напитката пред съотборниците си. Бившият треньор на „ Барса “ Карлос Решак също е казвал, че „ Меси яде повече пица, в сравнение с би трябвало “.

Днес Меси е напълно друг. „ Това, което тялото ти приема на 18 и 19 години, няма нищо общо с това на 27 “, признава звездата. Меси нае диетолога Жулиано Позер, който прекатурна метода му на мислене и хранене. Преди началото на сезона, когато стана титулярен капитан на „ Барса “, аржентинецът отлетя до остров Сицилия, с цел да навести остарелия си другар. Човекът, който му даде футболното дългоденствие. Дори екипът диетолози на „ Камп Ноу “ не се сърди, че Меси употребява външен човек. Философията на Позер е, че сладките храни пречат при възобновяване на тялото и способстват за травми. Пресни и сухи плодове, ядки, семена и сезонни салати със зехтин са единственото в менюто на петкратния джентълмен на „ Златната топка “. Оризът и пастата, които Меси обожава, са му разрешени в краен случай. Същото се отнася и за месото, което е обичано на всеки аржентинец. Безалкохолните газирани питиета са заменени с обичайния южноамерикански чай „ мате “, в който има доста кофеин.

За първи път Меси стартира да работи с Позер след Мондиал 2014, когато загуби с Аржентина финала от Германия. Препоръча го тогавашният му съотборник в националния тим Мартин Демикелис. Меси се завърна в Каталуния с три кг по-малко от предстоящото и изведе „ Барса “ до требъл идната година. От този интервал килограмите на Лео не мърдат – тъкмо 67.

В интервала 2006-2013 година Меси лекува 11 травми. След новата диета те фрапантно понижиха. Цялата „ магия “ на Позер към този момент се употребява и от екипа диетолози на „ Барса “, воден от доктор Мария Антония Лисарага Дало. Нейните препоръки са сходни на италианските – след мач футболистите да се нахранят допустимо най-бързо с паста или суши.

Алкохолът е изцяло неразрешен в „ Барса “. Много рядко се разрешават типичните южноамерикански барбекюта. По рекомендация на диетолозите Меси е стеснен и в самолетните пътувания. Затова все по-рядко може да гостува на Позер, а това е и една от аргументите два пъти да не отиде тази есен за мачове на националния тим. Така Аржентина ще е без звездата си в контролите против Ирак и Бразилия. Страната към момента чака дали Лео ще се откаже дефинитивно или ще играе на Копа Америка следващата година като финален опит да завоюва нещо за родината си с изключение на олимпийското злато от 2008-а. Но какво прелъщение единствено! Финалът на Копа Америка е на 7 юли на „ Маракана “ в Рио де Жанейро. Арената, на която Меси към този момент загуби финала на Мондиал 2014. Но какво по-хубаво може да има, в случай че първият трофей бъде в сърцето на бразилския футбол.

 31-1

За дълголетието на Меси оказва помощ и фамилията. Освен данъчна спекулация към Лео няма кавги в жанр „ изнасилена съм от Кристиано Роналдо “. Много постоянно аржентинецът споделя с почитателите си в обществените мрежи по какъв начин прекарва времето с трите си момчета Тиаго, Матео и Чиро. И несъмнено – със брачната половинка си Антонела. Звездата даже избира самичък да ги води на учебно заведение, а не да наема хора за тази цел.

Наскоро в едно от редките си изявленията пред каталунско радио Меси се съгласи да приказва и за фамилията. „ След раждането на Тиаго се научих да одобрявам загубите по друг метод – споделя Лео. – Трудно ми е, тъй като пострадвам доста. Тиаго ми оказа помощ да ги превъзмогвам по-лесно. Той към този момент доста обича футбола, огромен почитател е на Аржентина и „ Барселона “. Дори знае, че не би трябвало да се приказва у дома за загуби. “

 31-2

Меси завоюва четири пъти Шампиоската лига, въпреки че самичък не обича да брои първата. През 2006-а Франк Рийкард не го включи в групата за финала против „ Арсенал “ (2:1). Единственото, което не е съумял още, е да победи като капитан. Меси признава – в случай че този сезон завоюва Шампионската лига на стадион „ Уанда Метпоролитано “ в Мадрид пред очите на дребния Тиаго, ще е най-великото достижение в кариерата му. Вече е заречен, че всеки гол ще посвети на него.

Меси е вкарал попадение №5000 за „ Барселона “. Заби и гол №6000. На въпроса дали ще вкара и гол №7000 – може би след девет години, когато ще е на 40, той дава отговор: „ Не мисля. “ Но с диетата и метода на живот нищо чудно даже на 40 години Меси да е същият футболен господ, пред който се прекланя целият свят.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР