Десет малки негърчета похапнаха добре. Задави се едното, сега са девет

...
Десет малки негърчета похапнаха добре.
Задави се едното, сега са девет
Коментари Харесай

Десет житейски щриха за портрет на един литературен експрес – Агата Кристи

Десет дребни негърчета похапнаха добре.

Задави се едното, в този момент са девет те.

Агата в никакъв случай не е ходила на учебно заведение. Дете на Викторианската ера, привикнала с прислужници и постоянна валута, Агата пораства в обичливо семейство. Бащата Фредерик е „ благородник “ съгласно данните за заниманието му от тогавашно броене (1901г.), тоест много състоятелен човек, на който се постанова да попълня времето, а не приходите си. Той е красавец от Ню Йорк, за който се приказва, че е имал флирт с лейди Рандолф Чърчил (също американка, сполучливо задомена за английски лорд и родила по-късно един общоизвестен Уинстън). Майката на Агата Клариса е типична за времето и нравите англичанка от междинните пластове на висшето общество, щерка на капитан от армията. Тя не разрешавала на гледачките да учат Агата да чете до осем годишна възраст, което предиздвикало дребната нахалница да се научи сама години по-рано. Не била изключително красива, само че била космополитна персона и това ѝ личало от дребна. Агата е най-малкото от три деца, като кака ѝ Маргарет (Мадж) е с единадесет години по-голяма, а батко ѝ Люис (Монти) с 10. Първото ѝ куче се споделя Джорд Вашингтон. Детството на Агата е щастливо, тя знае сорта на всяко дърво и е наименовала всеки камък в семейната градината от 2 акра (малко над осем декара). Каката и баткото намират метод за лично развлечение да плашат дребната Агата при всяка опция. Тя построява защитна преграда и мозъка ѝ привиква да намира бързо обходни пътища за всяка обстановка. Фредерик попълня сутрините си с игра на карти в Кралския Яхтен клуб на Торбей, след което се прибирал да обядва в къщата си, а през уикендите играел крикет. Агата ходела постоянно с него и оформила възгледите си за света от приятелите на татко си, игрите с по-големите деца на фамилията, свободната си фикция и маниерите на майка си.



В закътания залив Торбей на Южен Девън са подредени като огърлица няколко градчета, които образуват по този начин наречената Английска Ривиера. Домът на Агата бил Ашфийлд -пример за чудесната традиция на англичаните да наименоват къщите си. Малкото имение било последното на границата на Торки и полетата в близост. За страдание къщата не е непокътната и на нейно място са издигнати спретнати, безлични жилищни блокчета, когато това място е станало средата на Торки. Това се е случило макар молбите и неистовите старания на самата Агата да избави мястото. Фактът на разрушението е знак на общинското безсърдечие и късогледство, против които към момента имунизация няма, а когато я открият ще открият, че служителите са резистентни по начало. Днес това се регистрира като съдбовна неточност, вземайки под внимание парите, които името на Агата носи на региона, само че стореното е непоправимо.

Запазени са обаче останалите значими за Агата Кристи места. В ранното лято на тази година имах щастието да посетя Английската Ривиера със фамилията си и да се докосна до живота на по този начин обичаната в юношеството ми кралица на криминалето.

Ето къде нейния баща е прекарвал дните си, до момента в който дребната Агата е растяла в къщи и е създавала от дребна собствен личен, свободен свят.



Сградата на яхт-клуба се намира на брега в една доста стръмна уличка, каквито са прочее множеството в Торки.



В края има и паметна плоча на Агата Кристи.



Насреща са и самите яхти, въпреки и по-различни модели от времето на детството на Агата.



Като един от стълбовете на обществения живот в Торки, бащата на Агата е и непрекъснат донор в най-старата градска черква „ Вси светии “.



Красива е и много по-голяма вътре, в сравнение с човек чака.



Сега тя е все по този начин добре поддържана и в нея има литургии, само че най-интересното за туристите е рамкираното копие на кръщелното на Агата, което виси отвътре на входната стена. Името на Агата е третото от горе надолу.



Всичко се обръща, когато единадесет годишната Агата изгубва татко си. Това има фрапантни последици за живота и метода на мислене на подрастващата бъдеща писателка. Налага се тя да разбере цената на парите, да се помири с новия, доста по-скромен метод на живот на фамилията и да остане без любящата поддръжка на Фредерик. Вероятно за това претекст в множеството ѝ романи са точно парите. Детството ѝ свършва.

Девет дребни негърчета до късно поседяха.

Заспа едното непробудно и към този момент осем бяха.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР