Десет лева за работа на първа линия, повишаване на цената

...
Десет лева за работа на първа линия, повишаване на цената
Коментари Харесай

БФС поиска 10 лв. за първа линия и стимули за откриване на аптеки в малките населени места |

Десет лв. за работа на първа линия, повишение на цената за обработка на предписания с протокол от НЗОК и тласъци за разкриване на аптеки в дребните населени места желаеха от Българския фармацевтичен съюз на среща с президента Румен Радев.

В началото на срещата Радев акцентира, че защото в изискванията на пандемия българите би трябвало да имат благонадежден достъп до медикаменти.

Според ръководителя на БФС проф. Асен Сербезова, професията на магистър-фармацевтите е неглижирана от години, вследствие на което е основана враждебна среда за фармацевтичния бизнес, а аптеките са съсредоточени в огромните градове. Тя акцентира, че въпреки проблемите да са от години, от Съюза са поискали срещата, защото в този момент се водят договарянията с НЗОК по изискванията за разпределяне на фармацевтични артикули.

По думите на проф. Сербезова, магистър-фармацевтите са най-достъпните експерти по време на Коронавирус рецесията и заслужават да получат нужната финансова поддръжка. Според нея финансовата рамка на тази поддръжка е незначителна и има запаси, при съществуване на воля и някои нормативни промени.

На въпрос от президента по какъв начин може да се обезпечи достъп до медикаменти за хората в отдалечените и дребните обитаеми места тя акцентира, че са нужни тласъци и един от методите е посредством публично-частни партньорства или с включване на здравно-осигурителните фондове. Тя акцентира, че е имало Национална аптечна карта, която е предвиждала да се обезпечи покритие с фармацевтична грижа на всички региони, само че тя не е проработила.

В отговор вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира, че няма и национална здравна карта и запита по какъв начин на практика може да се реши казусът на хората в тези региони.

Според адв. Васил Пандов от БФС това може да стане с уравновесена политика за обезпечаване на фармацевти, тъй като стимулирането на напълно комерсиалната страна води до централизация и деформиране на активността. По думите му тази активност би трябвало да бъде подкрепена от страна по всевъзможен метод. Пандов сподели още, че поставените от БФС проблеми могат да се решат с подписването на меморандум сред съюза и НЗОК.

Той изложи и съответните претенции на съсловната организация - да се обезпечат бонусите за първа линия на фармацевтите от 1 декември, като съгласно него могат да се намерят буфери в бюджета на НЗОК, защото става дума за сума сред 100 и 500 000 лева

Другото предложение е обвързвано с повишение на сумата, която НЗОК заплаща за обработка на рецептите с протокол от 2,20 на 4 лева Според Пандов това би трябвало да се вземе поради в този момент, с цел да бъде заложено в бюджета на НЗОК за 2022 година Средствата са към 14 млн. годишно. Това може да стане със смяна в съответната разпоредба, инициирана от здравния министър, която на по-късен стадий Народното събрания да утвърди. 

Друг проблем е е-здравеопазването и проблемите, които пораждат с обработката на електронните предписания. Това съгласно него изисква вярна организация, а не обилни запаси.

Президентът Радев уточни, че в направения План за възстановяване и развиване е планувано построяването на 390 амбулатории за доболнична помощ , които ще бъдат основани тъкмо в такива региони и би могло да се намерения по какъв начин да бъде интегрирана към тях фармацевтичната грижа.

Здравния министър Стойчо Кацаров съобщи, че разговорът сред министерството и БФС не е бил преустановяван и уточни, че желаното нарастване от фармацевтите за обработка на рецептите с протокол и
бонусите за първа линия не са непостижими за здравната система. За другите сложени въпроси в писмото на БФС до президента са нужни ремонти в законите, които изискват утвърждение от настоящ парламент.

От страна на здравния контрол беше очебийно, че както персоналните лекари записват практики в няколко обитаеми места и ги посещават по график, по този начин могат и аптеките да си създадат филиали и да отпускат медикаменти по график.

От НЗОК показаха, че е належащо да се напаснат системите на Касата, персоналните лекари и националната здравно-информационна система, с цел да бъдат избегнати съществуващите в този момент проблеми. 

По-сдържана беше позицията по желаното нарастване от 2,20 на 4 лева за медикаментите по протокол, защото към момента не е ясно дали НЗОК ще има задоволително средства в бюджета си. 

По-конкретен беше зам. министър Александър Златанов, който е и ръководител на Народно събрание на НЗОК. Той заяви, че на следващия ден, (27.10) следва съвещание на Надзорния съвет на фонда, на който тези въпроси ще бъдат сложени. Според него проблемите са решими, и моментът фактически е подобаващ, защото следва да се образува бюджетът на Касата за идната година.

Той сподели още, че са взети ограничения " Информационно обслужване " да направи нужните корекции, с цел да не се позволява въвеждането на предписания с неверен код в системата , защото това затруднява работата на фармацевтите.

В края на срещата президентът Радев благодари за градивния разговор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР