Десет дни преди официалния старт на предизборната кампания за местния

...
Десет дни преди официалния старт на предизборната кампания за местния
Коментари Харесай

Предизборно АДФИ откри много нарушения при поръчките за ремонти в София

Десет дни преди формалния старт на предизборната акция за локалния вот Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), по предписание на финансовия министър Асен Василев, откри " редица нарушавания и знаци за машинация " при публичните поръчки на Столична община за ремонт на центъра на града.

До момента всички политически партии оповестиха своите кандидат-кметове за София, само че ГЕРБ към момента мълчат за своя. Преди месеци кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че няма да се кандидатира за нов мандат.

Проверени са процедури и контракти от последните 3 години, свързани с ремонтите на Централна градска част на града, или така наречен „ Зона 4 “. В нея попадат построяването и обновяването на обекти като пл. „ Народно заседание ”, бул. „ Цар  Освободител ”, част от бул. „ Васил Левски ”, пл. „ Васил Левски ”, част от ул. „ Московска “, част от ул. „ Г. С. Раковски ”, пл. „ Ал. Невски ”, част от ул. „ Париж ”, част от ул. „ Оборище, градините към храм-паметника „ Ал. Невски ”, храм „ Св. София ”, пред Синодалната палата и към паметника на Иван Вазов, региони ”Средец ” и „ Оборище ”, Столична община.

Обект на инспекциите са 6 процедури по реда на Закона за публичните поръчки, 7 контракта за възлагане, както и осъществяването на контракт за безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година

При контракт, изпълняван в границите на европрограмата, е открито, че е налице веселба от страна на изпълнителя, за което според контрактуваното се дължи наказателна клауза. Към момента на осъществяване на инспекцията договорът е в развой на осъществяване, като дължимата наказателна клауза от изпълнителя, следва да бъде удържана при окончателното разплащане в контрактуваният размер и съгласно дните на веселба.

АДФИ не показва за кой тъкмо контракт става въпрос, само че най-вероятно се засяга повторният ремонт на жълтите павета в града. Той трябваше да завърши до 15 септември, само че към момента тече. През март месец пък стана ясно, че Европрокуратурата проверява корупция и корист с евросредства.
Другите нарушавания на Следствен отдел към окръжна прокуратура
Нарушения има и в три от 6-те процедури, провеждани в интервала 2018 - 2021 година В една от тях е основана методика за оценка, която не подсигурява действителна конкуренция и не дава опция да се оцени равнището на осъществяване, препоръчано във всяка оферта. По тази процедура е подписан контракт за строителство за съвсем 20 млн. лева

При втората процедура, която е за избор на строителен контрол, комисията е отстранила трима участника, защото са предложили по-благоприятни от междинната стойност на препоръчаните цени на останалите участници, без да изложи всъщност претекстовете, с които отхвърля писмените пояснения на отстранените претенденти.

В третата процедура, за избор на екип за ръководство и осъществяване на плана, е открито, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има оферти, които са аналогични на препоръчаните от единствения участник, позволен до оценка. Въпреки това комисията е приела, че е налице сходство, водещо до премахване от присъединяване. В активността на комисията АДФИ е открила знак за машинация.

Освен това АДФИ открива нарушавания в 4 от седемте контракта при инспекция на осъществяването им. В три контракта на обща стойност близо 22 млн. лева с Данък добавена стойност, не са предпазени финансовите ползи на възложителя. В два от тях не е планувана гаранция, обезпечаваща предплатено преведените средства. При третия контракт е позволено възобновяване на дължимия задатък в размер на 2.5 млн. лв. по сметка на Столична община 4 месеца след приключване периода на годност на банковата гаранция за предплатено преведени средства и след преустановяване на контракта.

В един от тестваните контракти на стойност 21.5 млн. лв. също е открит знак за машинация, защото претекстовете за прекратяването му опонират на показаните в хода на финансовата ревизия документи. В същия контракт е открито, че от страна на Столична община, строителният контрол и външният съветник не е реализиран надзор.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР