Десет дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават,

...
Десет дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават,
Коментари Харесай

„Медиана“: Десет дни преди кметските избори в София неизвестните се увеличават

Десет дни преди кметските избори в София незнайните се усилват, сочи изследване на организация „ Медиана “. Въпреки че първи стартира своята предизборна акция, Васил Терзиев бързо е догонен от двама съществени съперника – Ваня Григорова и Антон Хекимян, показват анализаторите.

В момента тримата са на незначителна отдалеченост – от порядъка на 20 хиляди гласа. Следва да се има поради, че едвам близо 120 хиляди индивида (1/4) от евентуалните гласоподаватели към момента не са определили твърдо своите желания. При това състояние даже и четвъртият (Деян Николов) и петият (Вили Лилков) резервират своите шансове. Колебаещите се и към момента не решили съставляват голяма маса, които могат да извърнат изборите, споделят анализаторите.

Според данните от изследването, в София може да се чака релативно висока изборна интензивност на кметските избори. Около 500-550 хиляди гласоподаватели ще застанат пред урните. Не може да се каже същото за избора на общински съветници. Близо 30% от деклариралите, че ще гласоподават за кмет споделят, че няма да гласоподават с партийните листи за общински съветници. Това демонстрира подчертаното съмнение на гласоподавателите към партийната система като цяло и скритата, анонимна власт на партиите в общинските каузи. Засега данните сочат, че даже и да изгубят кметските избори „ Продължаваме промяната – Демократична България, „ Спаси София “ и ГЕРБ-СДС биха могли да образуват „ сглобка “, да получат болшинство в общинския съвет на столицата, означават от „ Медиана “.
Изборите за кмет на София най-вероятно ще се решат на балотаж
Най-вероятните двойки са три:
Терзиев против Григорова;Терзиев против Хекимян;Григорова против Хекимян.
Към момента тук още веднъж се сблъскваме с цялостна непредсказуемост. Според проучването и трите хипотетични балотажа приключват с еднакъв резултат 50:50.

На втори тур Васил Терзиев може да разчита на доста малко гласове от гласувалите за Антон Хекимян; Хекимян не може да разчита на втори тур на гласовете на Терзиев. Ваня Григорова може да разчита на гласовете дадени за Деян Николов („ Възраждане “) и част от тези на другите претенденти, само че не и на прилив от страна на гласувалите за Антон Хекимян или Васил Терзиев, предвиждат от „ Медиана “.

Според тях изборът в София ще се реши в оставащите 10 дни от тези 120 хиляди гласоподаватели, които все още към момента се двоумят. Голяма част от тях вземат решение, както демонстрират проучванията, в последния ден и даже по пътя от къщи до урните. Изборите са с непредизвестен край, сочат данните на организация „ Медиана “.

*Изследването е извършено в интервала – 10-17 октомври 2023 година със 710 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на София. Проучването е проучвателен план на организация „ Медиана “ и е осъществено със лични средства.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР