ДеСантис: Теориите на Тръмп за изборни измами през 2020 г. бяха „необосновани“

...
Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза в петък, че теориите“,
Коментари Харесай

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис каза в петък, че „теориите“, изложени от бившия президент Доналд Тръмп и неговите сътрудници след изборите през 2020 г., са „необосновани“ и „не са се оказали верни“.

„Много пъти съм казвал, изборите са такива, каквито са. Всички тези теории, които бяха изнесени, не се оказаха верни“, каза ДеСантис, републикански кандидат за президент, пред репортери, пътуващи на автобусното му турне Never Back Down в Айова. „Това, което също казах, е начинът, по който провеждате добри избори, в които хората имат доверие, не променяте правилата по средата на играта.“

„Това не бяха избори, които бяха проведени по начина, по който смятам, че искаме, но това е различно от това да кажем „Мадуро е откраднал гласове“ или нещо подобно“, добави той, имайки предвид президента на Венецуела Николас Мадуро. „Мисля, че тези теории се оказаха необосновани.“

Коментарите на ДеСантис идват ден след като Тръмп, настоящият фаворит за номинацията на Републиканската партия за 2024 г., пледира невинен в съда във Вашингтон, окръг Колумбия, по четири наказателни обвинения, повдигнати срещу него дни по-рано от Смит като част от неговото разследване на опитите за отменят изборите през 2020 г., водещи до атаката срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г.

 Републиканският кандидат за президент и губернатор на Флорида Рон ДеСантис говори на вечерята на Републиканската партия на Айова в Деня на Линкълн в Де Мойн, Айова, на 28 юли. Републиканският кандидат за президент и губернатор на Флорида Рон ДеСантис говори на вечерята на Републиканската партия на Айова в Деня на Линкълн в Де Мойн, Айова, на 28 юли. Скот Морган/Ройтерс

Централна предпоставка в случая на специалния прокурор е, че Тръмп е знаел, че твърденията за изборите, които прави, са неверни, след като му е казано от няколко близки сътрудници, че е загубил изборите. Адвокатите на Тръмп твърдят, че изявленията му са защитени от Първата поправка.

От своя страна ДеСантис определи последното обвинение срещу Тръмп като „политически мотивирано“.

Губернаторът на Флорида, говорейки с избирател в пивоварна в Декора, каза: „Това е политически мотивирано, абсолютно. Мисля, че имате хора в DC, в Министерството на правосъдието, които реагират на много ляв натиск. Искам да кажа, че се опитват да го хванат, откакто стана президент.

По-рано, когато беше попитан за изборите през 2020 г., ДеСантис обърна внимание и наблегна на фокуса върху бъдещето, а не върху миналото.

В началото на юни, на събитие в Блъфтън, Южна Каролина, седмицата след като стартира кампанията си, присъстващ на въжетата попита ДеСантис: „Мислите ли, че трябва просто да продължим от нещата за 2020 г., просто да кажем, че Тръмп загуби, трябва ли да продължиш?"

„Е, вижте, имам предвид, че трябва да гледате напред“, отговори той тогава. „Мисля, че кандидатите, които се фокусират върху миналото, не са се справили добре. Така че, нека дадем положително – да държим Байдън отговорен, да дадем положителна визия. Искам да кажа, че това е формулата за успех.“

Такъв фокус върху бъдещето е типичен за ДеСантис, когато е изправен пред въпроси около изборите през 2020 г. Той също се опита да се дистанцира от бунта на 6 януари. В кметството на Ню Хемпшир ДеСантис беше попитан от гимназист дали Тръмп е нарушил мирното предаване на властта по време на изборите през 2020 г.

„Онзи ден не бях близо до Вашингтон“, отговори ДеСантис. „Нямам нищо общо със случилото се онзи ден. Очевидно не ми беше приятно да видя какво се случи. Но трябва да продължим напред по тези неща. Не можем да гледаме назад и да сме затънали в миналото.”

На спирка в Уейвърли, Айова, по-късно в петък, ДеСантис посочи, че ако бъде избран за президент, ще помилва Тръмп, ако бъде осъден, повтаряйки коментарите, които наскоро направи в „Outkick“ с Клей Травис.

„От много седмици казах, че не мисля, че е в интерес на страната бивш президент – който е почти на 80 години – да влезе в затвора. Точно както Никсън или Форд помилваха Никсън, знаете, понякога трябва да оставите тези неща зад гърба си. И трябва да започнем да се фокусираме върху неща, свързани с бъдещето на страната. И това е, което бих направил като президент", каза той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР