Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така Лукойл

...
Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година. Така Лукойл
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим Бургас ще работи с руски петрол до 30 септември идната година

Дерогацията на съветския нефт ще отпадне след година. Така " Лукойл Нефтохим Бургас " ще работи с съветски нефт до 30 септември 2024 година, когато дерогацията ще се анулира напълно. Дотогава поетапно рафинерията би трябвало да сменя произхода на нефта, с който работи. Това взеха решение депутатите дефинитивно на второ четене през днешния ден с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, съобщи БНР.

В период до 1 октомври 2024 година " Лукойл Нефтохим Бургас " би трябвало последователно да премине към преправка на нефт с неруски генезис, като до 31 декември 2023 година ще има право да преработва не повече от 80 % нефт с съветски генезис, до 31 март 2024 година този нефт би трябвало да бъде понижен до 25 %.

На 1 октомври 2024 година " Лукойл Нефтохим Бургас " би трябвало напълно да преработва нефт с неруски генезис. Ако съветската компания не съблюдава изискването цялостна диверсификация на доставките на недопечен нефт, държавното управление би трябвало да сложи рафинерията и всички останали активи, притежавани от " Лукойл ”, под държавен надзор посредством необикновен търговски шеф.

Остра бе реакцията на парламентарните групи на " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН " по всички точки от разисквания законопроект.

Остър спор провокира и реакцията на Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия:

" Не ви ли е позор и не ви ли е неловко от това, което вършите, уважаеми депутати от не-коалицията. Такива смешници като вас в действителност ще опропастят страната и нека по-бързо да си тръгнете. Цената ще надвиши 4 лв. в идващите няколко седмици ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР