Дерматолози предупреждават, че немарливото отношение към предпазната маска може да

...
Дерматолози предупреждават, че немарливото отношение към предпазната маска може да
Коментари Харесай

Дерматолог каза какво се случва с лицето ни от носенето на маски

Дерматолози предизвестяват, че немарливото отношение към защитната маска може да докара до алергии, обриви и даже акне. След месеците носене на защитни марки и прилагане на дезинфектанти по какъв начин да избегнем реакции на кожата?

"Откакто стартира пандемията всички сме задължени да носим маски на закрити пространства. Все повече пациенти се оплакват от появяването на кожни обриви и раздразнения, свързани с носенето на защитни средства - маски, шлемове, ръкавици и работни дрехи ", разяснява кожният лекар доктор Янита Михайлова, представена от Bulgaria ON AIR.

Тя изясни, че става въпрос за маските, които са направени от изкуствени материи и добави, че човешката кожа не е пригодена за толкоз дълъг контакт с подобен тип материали.

"Дори при човек без кожни проблеми може да се появи съответната реакция ", съобщи Михайлова.

Дерматологът сподели още, че най-често следените реакции, в резултат на носенето на защитни средства са събореен дерматит в зоната на носа и брадичката. При по-мазна кожа се появяват акнични обриви, и дерматити при хората с по-чувствителна кожа.

"Сериозно зачестиха и проблемите, свързани с дезинфектанти на ръце. Те са на алкохолна основа, а това раздразва кожата и провокира алергии ", сподели още Михайлова.

Според нея хората със суха и сензитивна кожа най-често страдат от кожни раздразнения.

"Еднократните маски е хубаво да се сменят на всеки 2 часа, а многократните би трябвало да бъдат от естествени материи, да се перат на висока температура, да се гладят и също да се сменят постоянно ", разгласи доктор Янита Михайлова.

Специалистът поучава при свалянето на маската кожата незабавно да се измие и почисти.

"Много е значимо да използваме хидратантни кремове за лицето и ръцете. Те вършат гальовен филм, който защищава кожата ", добави Михайлова.

С приключването на лятото, кожният лекар посочи, че излагането на слънце също носи своите негативи върху кожата.

"От слънчевите лъчи кожата става по-лющеща се, обезводнена, по-раздразнена и сензитивна. Сега е времето човек да направи профилактика на положението на своята кожа след лятото ", добави още Михайлова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР