Депутатите въведоха ограничения в скоростта за водачите на електрически тротинетки.

...
Депутатите въведоха ограничения в скоростта за водачите на електрически тротинетки.
Коментари Харесай

Приеха правила за движение с електрически тротинетки

Депутатите вкараха ограничавания в скоростта за водачите на електрически тротинетки. Те няма да могат да развиват скорост по-висока от 25 km/h. На водачите на електрически тротинетки е неразрешено също по този начин да транспортират други лица, както и да ги ръководят без да държат кормилото с ръце.

Парламентът регламентира придвижването с електрически тротинетки. Правилата са част от новите текстове в Закона за автомобилните транспорти.

Приетият законопроект задължава лидера на самостоятелно електрическо транспортно средство при придвижване да употребява в тъмните часове на денонощието или при понижена видимост светлоотразителни детайли върху забележимата част на облеклото, позволяващи да бъде елементарно видян. Водачите на такива транспортни спредства са длъжни да се движат по построената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – допустимо най-близо до дясната граница на платното за придвижване.

В тъмните часове на денонощието или при понижена видимост лидерът би трябвало да ръководи самостоятелното електрическо транспортно средство с включени светлини. В случай, че лицето е до 18 години, би трябвало да употребява каска.

На водачите на електрически тротинетки е неразрешено да се движат по пътища и улици, на които оптимално разрешанета скорост за придвижване е над 50km/h. Ограничението не се ползва за улици с построена велосипедна инфраструктура.

Водачите на тротинетки не могат да се движат в зони, неразрешени за влизането на колела, както и да се движат по пътна лента или платно за придвижване единствено на транспортни спредства от постоянните линии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР