Депутатите спорят вече няколко часа за това дали да отложат

...
Депутатите спорят вече няколко часа за това дали да отложат
Коментари Харесай

Шумен спор в парламента за Закона за социалните услуги

Депутатите спорят към този момент няколко часа за това дали да отсрочат влизането в действие на Закона за обществените услуги или да ги пренапишат още веднъж. Припомняме, че текстове от него провокираха бурни публични реакции и шумни митинги, свързани със страховете на родители, че деца ще им бъдат отнемани без причина. Въпреки уверенията на общественото министерство, че сходни неща няма по какъв начин да се случат, съвсем всички парламентарни сили стигнаха до консенсус, че документът би трябвало да се отсрочи.
От Българска социалистическа партия желаят отсрочване с половин година, от Движение за права и свободи оповестиха законопроекта за " недомислица ", а от " Атака " желаеха той да отпадне изцяло.
Законът трябваше да влезе в действие от 1 януари 2020 година Основната му цел е да усъвършенства качеството на предлаганите обществени услуги.
От Българска социалистическа партия и „ Обединени патриоти “ оповестиха, че ще гласоподават за отсрочване с половин година. „ Воля “ пък упорстват най-малко за 12 месеца отсрочване. „ Атака “ желаят да се създаде напълно нов закон. А от Движение за права и свободи не поддържат нито един от плановете.
Според социалистите повода за разногласията към закона е неналичието на подготвеност от страна на общественото министерство да изясни законодателната рамка. Настояваме за прецизни правила във връзка с доставчиците на обществени услуги, акцентира Кристиян Вигенин от Българска социалистическа партия. Той напомни, че от левицата се готвят да сезират Конституционния съд за някои от текстовете в закона.
Хасан Адемов от Движение за права и свободи разгласи полемиката за прекомерно прочувствена и добави, че групата му няма да се включи в дебата.
От " Атака " не престават да настояват, че в този си тип законът легализира влизането на частния бранш в обществената сфера и се дава на НПО-та да изземват държавни функционалности.
Министерство на труда и обществената политика поддържа отлагането. Според отрасловия министър Деница Сачева текстовете имат потребност от пояснения.
От идната година в страната стартира провеждането на шест районни полемики, както и срещи с протестиращи родители, неправителствени организации, както и с жители, в които да се обясни законът и да се разсеят ширещите се от месеци наред страхове, че деца ще бъдат отнемани без правосъдно решение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР