Депутатите ще гласуват правилника за работата на 48-я парламент и

...
Депутатите ще гласуват правилника за работата на 48-я парламент и
Коментари Харесай

Депутатите се събират на извънредното заседание днес

Депутатите ще гласоподават правилника за работата на 48-я парламент и ще изслушат служебния енергиен министър

Народното събрание ще организира изключително съвещание през днешния ден, с цел да гласоподава дефинитивно новия устав на 48-я парламент.

В програмата на съвещанието са чуване на служебния енергиен министър и два плана на решение за облекчение на последствията от високите цени на силата, осведоми.

Народните представители би трябвало да решат какво ще се схваща под " присъстващи " при очевидно гласоподаване и по какъв начин да се дефинира кворумът за гласуванията.

В предходни парламенти са възприемани два метода на пояснение на кворума за гласоподаване - единият е съгласно броя на участващите в гласуването, а другият - по отношение на кворума на записаните народни представители на последната регистрация.

Заместник-председателят на Народно събрание Росен Желязков от ГЕРБ посочи:

" Именно поради това в плана за Правилник се опитваме в спомагателните разпореждания да дадем една по-добра уредба на разбирането " присъстващи " и " гласуващи ".

В авансово оповестения дневен ред е планувано чуването на служебния енергиен министър Росен Христов, по отношение на доставките на газ за България от 27 април до момента, включително цени, контрагенти и извършени или планувани тръжни процедури.

Депутатите ще обсъдят и два плана на решения, импортирани от ГЕРБ-СДС. Единият планува отсрочване с 3 години - до 1 януари 2026 година на либерализацията на битовите консуматори, а другият - за възлагане на Министерски съвет да одобри стратегия за даване на обезщетения на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. В плана на решение се планува събаряне на тавана на обезщетенията за електрическата енергия за бизнеса от 250 на 200 лв. за мегаватчас.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР