Депутатите се заеха с второто четене на Наказателно-процесуалния кодекс. В текстовете

...
Депутатите се заеха с второто четене на Наказателно-процесуалния кодекс. В текстовете
Коментари Харесай

Въпреки скандала с Руди: Депутатите препускат с механизма за разследване на прокурор №1

Депутатите се заеха с второто четене на Наказателно-процесуалния кодекс. В текстовете е заложен механизъм за следствие на основния прокурор.

Преди това законотворците бяха в дълга отмора, само че съумяха да си удължат работното време до окончателното приемане на текстовете.

В четвъртък комисията по правни въпроси одобри на второ четене измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които плануват механизъм за следствие на основния прокурор, както и измененията в Закона за правосъдната власт. Именно механизма е крайъгълен камък в правосъдната промяна, в това число и за използване на ПВУ, а пък правосъдната промяна е посочена от ПП/ДБ като крайъгълния камък въобще за сформиране на държавно управление. Тази заран възможния претендент за министър председател с втория мандат Николай Денков съобщи, че в случай че законите не бъдат признати в пленарна зала по този начин както са препоръчани, а и както водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде обещание - " във типа, препоръчани от Крум " - то е по-вероятно евентуално от ПП/ДБ да се откажат от съглашението за осъществяване на втория мандат.

Проблемът идва от в допълнение направеното предложение от депутата от ГЕРБ Рая Назарян, с което се даде опция на прокуратурата да управлява избора и уволнението на ръководителите на двата висши съда - Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Именно това предложение беше и признато през вчерашния ден. Депутатът от ПП/ДБ и някогашен правосъден министър Надежда Йорданова разяснява единствено, че това е основало " каша ", а пък от Политическа партия, чийто е и ръководителят на комисията, излязоха с позиция едвам тази заран.

Реално препоръчаното от Рая Назарян е предлагането, поддържано в продължение на няколко години от страна на един от някогашните правосъдни министри и правно острие на ГЕРБ Данаил Кирилов, който когато ставаше въпрос за механизъм за надзор на основния прокурор, излизаше с тезата за равнопоставеност сред " тримата огромни ".

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР