Депутатите създадоха Временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията

...
Депутатите създадоха Временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията
Коментари Харесай

Създадоха Временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията

Депутатите сътвориха Временна комисия за разискване на промени в Конституцията

"За “ основаването на комисията гласоподаваха 134 народни представители, "против " - 39 и "въздържали се " - 0, съобщи.

Предложението бе импортирано от "Демократична България " и е подписано от депутати от "Има подобен народ " и от "Продължаваме смяната ".

Комисията бе определена за период от 6 месеца. За ръководител на комисията бе определен Христо Иванов от "Демократична България ". В състава ѝ влизат по двама народни представители от парламентарна група, като от ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане " отхвърлиха да предложат членове. За членове на комисията бяха определени: Стою Стоев и Рена Стефанова от "Продължаваме смяната ", Филип Попов и Явор Божанков от "БСП за България ", Ива Митева и Андрей Михайлов от "има подобен народ " Атанас Славов от "Демократична България ".

От ГЕРБ желаеха комисията да има двама съпредседатели от ГЕРБ и от "Продължаваме смяната ", само че предлагането им беше отхвърлено.

Христо Иванов от "Демократична България ", който е вносител на предлагането, отбрани концепцията за комисията. "Обществото ни е мощно разграничено и разделянето в политическата ни система изключително върви точно по линията на нашите връзки към корупцията и избрани корупционни модели. Единственият метод да се позволи това разделяне по институционален път е да имаме правосъдна система, която да реализира действително правораздаване ", съобщи още Христо Иванов. Според него правораздаването би трябвало да се употребява с доверието на обществото, че наподобява като правораздаване. По думите му сега българската прокуратура и правораздаване се употребява с ниски равнища на доверие.

Той акцентира, че това излекуване, не може да се случи без правосъдна промяна.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме смяната " съобщи, че ръководещите подават ръка. "Знаем, че нямаме задоволително гласове за конституционни промени, само че се надяваме в съвестта на всеки един депутат ", сподели депутатът.

ГЕРБ показаха мнение, че тази комисия е нужна, само че не би трябвало да е краткотрайна.

"Важни са измененията в Конституцията, тъй като те ще обиден живота на всички български раждани трайно и се надявам към по-добро. Изключително доста ме тормози втората част от обосновката ви за какво комисията би трябвало да е краткотрайна ", сподели Росица Кирова от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили. Според нея е редно даже комисията да е краткотрайна тя също да има симетричен метода на показване, с цел да могат всички български жители да бъдат представлявани.

Движение за права и свободи оповестиха, че няма да вземат участие в сюжета, разиграван от олигарха Прокопиев. "Не знам за какво сте избрали този метод със основаване на краткотрайна комисия, която нищо няма да свърши. Защо не сте избрали този метод от по-предното Народно заседание. Нека не приказваме за 60 подписа. Къде ще намерите 160. Тези намеци болшинството е огромно, вас ще ви смачкаме - докога ще го играете този филм. Днес ще представим на всички парламентарни групи нашият план за изменение и допълнение на Конституцията. Ето съответен мотив и по този мотив към този момент може да предложите да създадете краткотрайна комисия. Направете го и вие. Дайте и вашия план и тогава създавайте краткотрайна комисия ", сподели още Хамид Хамид.

По думите му никой не се кара с паднал ангел.

ПГ на "БСП за България " оповестиха, че ще поддържат основаването на тази краткотрайна парламентарна комисия. "Този спор очевидно е нужен на обществото, тъй като ниското доверие в системата на правосъдната власт, най-малкото го постанова. Очакванията от тази комисия най-малкото са да отвори дебата и да предложи най-удачният път за разрешаване на този проблем. Очакваме градивна комисия, справедлив спор, експертен спор ", съобщи още Филип Попов.

Тошко Йорданов от "Има подобен народ " също взе думата по точката. "Всички ние имаме една и съща цел и едно и също схващане, че методът, по който сега е структурирана и работи прокуратурата изключително с този човек, който е основен прокурор, е непоносим ", сподели още той.

"Възраждане " дефинираха предлагането като извънредно нецелесъобразно и следва да бъде отхвърлено.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР