Депутатите приеханови ограничения за младите шофьори. Според измененията новите водачи

...
Депутатите приеханови ограничения за младите шофьори. Според измененията новите водачи
Коментари Харесай

Илия Тодоров по Дарик: На младите шофьори трябва да се издават временни книжки с изпитателен срок

Депутатите приеханови ограничавания за младите водачи. Според промените новите водачи няма да имат право да карат коли над 120 конски сили и да се движат през тъмната част на денонощието от 22 часа вечерта до 6 сутринта. При тях и допустимите промили алкохол в кръвта ще бъдат 0.1, а не като при останалите водачи - 0.5.

Нови ограничавания за водачите със стаж под 1 година одобри на първо четене Народното събрание. Настимир Ананиев от ПП-ДБ изясни, че младите водачи няма да имат право да карат в тъмните часове на денощието от 10 вечерта до 6 сутринта.

" Предлага се ограничаване в мощността на колите,които младите водачи могат да ръководят през първите две години, и да имат възбрана да карат през нощта. Мотивите за последното бяха, че статистика сочи, че 12-13 % от катастрофитеса провокирани от нови водачи,а нощно време този % нараства двойно ", разяснява в " Кой приказва? " по Дарик радиоИлия Тодоров отБългарска асоциация на потърпевшите при произшествия.

" По отношение на мощността не срещнах някаква обосновка. Просто звучи разумно. Не единствено с мощни коли стават произшествия обаче, аргументите са най-различни. Единият метод, който има в чужбина, е когато вземеш брошура, то да е нещо като краткотрайно удостоверение, да си на нещо като изпитателен период и при положение, че нямаш никакви нарушавания, получаваш правото на същинска брошура, а в противоположен случай, тя ни се лишава ", съобщи той.

" Когато приказваме за нови водачи, няма по какъв начин да не се замислим точно за образованието. Начинът на протичане на един курс е останал в 70-е години на предишния век. Всичко е на хартия, подписват се листа, които заявяват какъв брой часа е взел курсистът, и това за жалост е безотговорно. Не се изключение практиките, в които се икономисват часове, и защото изпитът не се организира в нощни условия или по автомагистрала, когато нов лидер получи книжката си, се сблъсква с нови условия, които не е виждал досега, и не се е движил отвън нормалния маршрут, където е карал курса си ", означи Тодоров.

" Като приказваме за жертвите по пътищата,пропускаме и хилядите ранени. Около 10 хиляди ранени има тази година и това са хора със междинна и тежка телесна щета, част от които ще останат инвалиди.

Почти половината от глобите са несъбрани. Колкото и да ги усилваме, не мисля, че обществото ще се трогне. Няколко остарели хрумвания, които не се осъществят към този момент, и които съгласно мен са положителни:
На първо място предлагането:За да можеш да минеш годишен механически обзор на автомобила, би трябвало да си заплатил всичките си санкции и отговорности.На второ място - това да можеш да си платиш на място санкцията е извънредно значимо.На трето място, да се разбере какъв е казусът. Хората не схващат защо са санкциите им и се крият от тях ", заключи той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР