Депутатите приеха законопроект за ратифициране Рамково споразумение за заем между

...
Депутатите приеха законопроект за ратифициране Рамково споразумение за заем между
Коментари Харесай

Парламентът одобри заем за 200 млн. евро

Депутатите одобриха законопроект за одобрение Рамково съглашение за заем сред Банката за развиване на Съвета на Европа и България, механизъм за съфинансиране на планове, изпълнявани със средства от Европейски Съюз по оперативните стратегии, съфинансирани от Европейските структурни и капиталови фондове за програмен интервал 2014-2020 година, оповестява БГНЕС. Законопроектът бе признат на второ четене с 116 гласа за, 58 срещу и 8 въздържали се.

Размерът на заема е 200 млн. евро и ще се усвоява на траншове, които ще се обвързват с плановете по оперативните стратегии за националното съфинансиране и ще се придвижват по закона за държавния бюджет. Заемът отчасти ще покрива българския принос във финансирането на капиталови планове по стратегиите „ Региони в напредък 2014-2020 “, „ Развитие на човешките запаси 2014- 2020 “ и „ Наука и обучение за образован напредък 2012-2020 “.

Рамковото съглашение е подписано от министъра на финансите на 21 декември 2016 година. Преди това Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи, че българското държавно управление в претекстовете си крие от народните представители, че в действителност този заем отива за мигранти и разселване на лица.

„ Уведомихте ли българския народ, че ще теглим подобен заем с такава цел? Откъде накъде ще поемаме заем от 200 млн. евро, с цел да реализираме политики на част от Европейския съюз, отречени от цяла Източна Европа, без България”, съобщи Гечев. Той посочи, че на никое място в съглашението не написа какъв брой средства ще отидат за просвета, за районите и за мигрантите.

„ Каква ни е гаранцията като народни представители, че 5 лева няма да отидат за просвета и напредък, а другите 200 млн. евро ще отидат за решение на проблеми на мигрантите? Българското държавно управление в претекстовете подвежда Народното събрание, някой си мисли, че не четем целия контракт, само че доста бърка”, сподели депутатът от Българска социалистическа партия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР