Депутатите приеха промени в Закона за регионалното развитие на първо

...
Депутатите приеха промени в Закона за регионалното развитие на първо
Коментари Харесай

Депутатите приеха промени в Закона за регионалното развитие на първо четене

Депутатите одобриха промени в Закона за районното развиване на първо четене. "За " измененията гласоподаваха 92 народни представители, " срещу " - 51 и "въздържали се " – 24, с което той бе признат.

Целта на препоръчаните промени е да се реализира усъвършенстване на процесите на обмисляне на районното и пространственото развиване, като те се сближат и координират по-ефективно, както и да се употребява по-добре насъбраната обща база от осведомителни запаси и потенциал.

Предложените промени са ориентирани към понижаване на броя на стратегическите документи, обезпечаване на връзки и взаимоотношения сред документите за районно и пространствено развиване, както и с другите секторни документи на съответните нива, опростяване на процеса за наблюдаване, надзор и оценка на документите, прецизиране на състава, отговорностите и функционалностите на звената за ръководство на районното развиване в сходство с условието за повишение на успеваемостта и ефикасността на тяхната работа. В законопроекта е планувана и смяна в структурата, състава и компетенциите на районните препоръки за развиване, които ще включват управнически и експертен състав.

"Промените в Закона за районното развиване основават огромен риск от политизация при вземането на решения при оценка на плановете ", съобщи националният представител от ПГ на "БСП за България " и член на Изпълнителното бюро на партията Манол Генов в процедура по метода на водене след гласуването на измененията.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи също дефинира закона като политически.

"Очаквахме всички представители на ръководещата партия да излязат на тази естрада, да ни разяснят за какво и по какъв метод желаят да основат една междинна конструкция, от кое място ще са средствата за нея. Каква ще е тази политическа групировка, която ще бъде съответната бариера за съответните планове от общините, които трябваше да бъдат показани в министерството. Кои ще са тези Неправителствени организации, които ще бъдат включени в тази конструкция и за какво по този начин наречените "Обединени сътрудници " не са съгласни с този законопроект и вие по най-бързия метод прекратихте диалога “, сподели Аталай.

Според него от този диалог са щели да завоюват и ГЕРБ, и обществото. По думите му със Закона за районното развиване се прави нова политическа групировка и една нова бариера като при ВиК – Перник и регионална администрация на Перник.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР