Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита

...
Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за защита
Коментари Харесай

Парламентът прие промените в Закона за защита от домашното насилие

Депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение, който ще обезпечи по-бърза и съответна поддръжка на потърпевшите, съобщи БГНЕС.

От началото на годината 12 дами са изгубили живота си от ръката на сегашен или някогашен сътрудник, родственик или непосредствен. През 2022 г.  всяка трета жена на възраст сред 18 и 29 година е била в обстановка на принуждение от сегашен или някогашен сътрудник.

12% от дамите на възраст сред 18-74 години са претърпели най-малко един случай на физическо или полово принуждение в миналото през живота си като възрастни.

Сред основните промени в закона е използване на възбрана за всевъзможен контакт на насилника с потърпевшия от домашно принуждение.Предвижда се даване на безвъзмездна правна помощ на жертвите.

Разширява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които да могат да търсят отбрана по реда на този закон. Това са лицата, на които са предоставени грижите за децата, лицата, които са родственици по права или съребрена линия до четвърта степен.

Улеснява се достъпът до правораздаване и се основава опция за задължаване на причинителя на насилието да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева.

Хората, потърпевши от домашно принуждение, ще могат да потърсят незабавна протекция в период от три месеца, а не от един, каквито бяха текстовете в предходния закон.

По-дългият период ще е гаранция, че даже при най-тежките случаи, потърпевшите ще имат опция да се извърнат за отбрана към съда.

 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР