Депутатите приеха на първото четене на бюджета на Националната здравноосигурителна

...
Депутатите приеха на първото четене на бюджета на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Депутатите приеха на първо четене бюджета на Здравната каса

Депутатите одобриха на първото четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана с гласовете на 142 депутати, съобщи БГНЕС.

Предвидените доходи и прехвърляния в проектобюджета на НЗОК са в размер на 8 163 353 100 лева Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на 100, като в плановете са отразени резултатът от увеличение на размера на минималната работна заплата, на оптималния застрахователен приход и на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица.

Съотношението на възнаграждение от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2024 година е 60:40.

Предвидените разноски и прехвърляния са в размер на 8 163 353 100 лева, от които 7 630 931 400 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, обезпечена от бюджета на НЗОК.

През 2024 година се усилват средствата за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична здравна помощ, профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели. За здравноосигурителни заплащания са планувани 7,63 милиарда лв.. За първична извънболнична здравна помощ са планувани 558 млн. лева, за профилирана извънболнична здравна помощ – 567 млн. лева, за дентална помощ – 328 млн. лева, за медико-диагностична активност – 261 млн. лева, а за болнична помощ – 3,5 милиарда лева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР