Депутатите приеха на първо четене законопроект, който да следи дали

...
Депутатите приеха на първо четене законопроект, който да следи дали
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха закон за контрол на вноса на руски петрол

Депутатите одобриха на първо четене законопроект, който да следи дали се извършват рестриктивните мерки на Европейския съюз за импорт на съветски нефт, съобщи Българска национална телевизия.

Остро против текстовете възразиха от " Възраждане ", които обясниха, че има заплаха да затвори рафинерията и това би било стопански неизгодно за България и в прорез с ползите на страната. Подобни тези лансираха и от " Българска социалистическа партия за България ", които също не поддържаха законопроекта.

Предложеният законопроект е импортиран от Движение за права и свободи. Според него се постанова възбрана за експорт на нефтопродукти и недопечен нефт от Русия. Отделно се не разрешава да бъдат изнасяни и създадени петролни артикули създадени у нас от съветски петрол. Това обаче ще бъде поправено съгласно условията на Брюксел, увери ръководителят на бюджетната комисия Петър Чобанов.

" Видяхте в последния пакет какво имаме право да вършим, към този момент има конкретизиране, че може да се изнасят нефтопродукти за украйна, както и такива които биха заплашили околната среда или не могат да бъдат съхранявани безвредно. Затова и ние ще поправяме текстовете сред първо и второ четене ", изясни Чобанов.

" От Българска социалистическа партия няма да подкрепим текстовете по една причина, това не е работа на българския парламент да реализира надзор по дадена деругация, има си институции ", сподели Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

" Важно е да се знае, че от 16 декември влезе в действие новия пакет от наказания в който ясно и тъкмо европейските сътрудници не разрешават износа към Украйна. Както на нефт по този начин и на всички други артикули. Това са обстоятелствата ", изясни Цончо Ганев от " Възраждане ".

От Движение за права и свободи подсетиха, че до момента България се е правила, че не схваща разпоредбите на Европейския съюз.

" Комисията няколко пъти прави изявления, чебългария не може да изнася нефтопродукти, ние всички се правихме на ударени че не го разбираме. Оттук нататък не би трябвало да се вършим на ударени. Една непозната компания преработва горивото на една непозната компания и нищо от това не е български артикул. Ние нямаме надзор и какво ще вършим в случай че преустановят активността ", сподели Станислав Анастасов от Движение за права и свободи.

Законопроектът беше подсилен и от ГЕРБ-СДС. Според ръководителят на енергийната комисия тестванията ще бъдат подкрепени на първо четене, само че от обединението ще предложат категорично в законопроекта сред двете четения да се запише, че ще е разрешен износа за Украйна, както и износа на всички артикули, които не могат да се продават в Европейския съюз.

" Лукойл " през 2021 година си е осигурявал нефт и от други източници, 50% от петрола не е съветски, това значи че няма проблем. Всички тези приказки по какъв начин ще затвори рафинерията не са правилни. По-скоро би трябвало да помислите, че през тази година рафинерията е получила 80 млн. лв. обезщетения за тока, а през идната ще получи 300 млн. обезщетения за тока. Това би трябвало да се промени ", сподели Ивайло Мирчев от " Демократична България ".

" Този спор наподобява на дебата за оръжието на Украйна, чуват се политически тези, само че не и доказателство на тези тези ", сподели Делян Добрев.

От партията упорстват още веднъж да бъде записано, че ще се изземват приходите на рафинерията - разликата сред цената на вид " Брент " и съветския нефт.

Сериозни рецензии по време на дебата бяха отправени към служебното държавно управление от Продължаваме промяната. По думите на депутатите от групата, служебното държавно управление е защитавало ползите на " Лукойл ", а не на България.

Депутатите не престават работа с гласуването на първо четене на законопроект, който да разреши да бъде назначен специфичен шеф от страната в " Лукойл Нефтохим Бургас ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР