Депутатите приеха ключови изменения в Кодекса на труда, касаещи дистанционната

...
Депутатите приеха ключови изменения в Кодекса на труда, касаещи дистанционната
Коментари Харесай

Нови хоум офис правила: Описваме в трудовия си договор от къде ще работим - имаме право на две места

Депутатите одобриха основни промени в Кодекса на труда, касаещи отдалечената работа. По този метод множеството случаи на работа от разстояние, които се случват в действителния живот, към този момент ще са законосъобразни.

Според новите текстове  мястото, от което ще се работи от разстояние ще би трябвало да се впише в трудовия контракт , като законът планува опция това да са две разнообразни местоположения.

В процеса на разискване на законопроекта отпадна условието за изтъкване на съответно помещение , бюро, диван и така нататък В случай, че служителят живее и работи отдалечено или в разбъркан режим в същото обитаемо място, смяна на процедура няма (няма да трябват спомагателни съглашения към договорите).

Освен това в случаите, в които служителят желае да работи и от няколко авансово известни местоположения в други обитаеми места (от родния си град, от прилежащо обитаемо място, от къщата на село, от coworking пространство в курорт и т.н.) единствено обитаемоте места се показват еднократно в контракта , като с поправките в зала става несъмнено, че това е разрешено, тъй като до момента се разчиташе на пояснение от инспекцията по труда.
 Ограничен
Ограничен " хоум офис "? Промени в Кодекса на труда могат да понижат отдалечената работа

В България е най-ниският % в Европейски Съюз на хора, работещи от разстояние

Промените плануват още, че до 30 работни дни годишно служителят ще може да работи от всякакво друго място , след единодушие на работодателя (може и по имейл), стига да съблюдава условията безвредни условия на труд.

Освен това чиновниците ще бъдат задължени да опишат местата, от които работят в детайли пред работодателя си. Създава се и автоматизирана система за отчитане на работата от разстояние, като работодателите ще са длъжни да дават данни от нея, в случай че чиновниците им ги изискат.

С новите текстове се понижава отговорността на работодателите при настъпване на трудова акцидент , в случаите, в които работещият от разстояние не е спазил разпоредбите за сигурност. Регламентира се още отговорността на работодателите за гарантиране на заплатите на служащите и чиновниците при веригите от подизпълнители.

Работещите в хоум-офис ще имат право право да не дават отговор на работодателя си по време на междудневната или седмичната си отмора , в случай че в договорът им не са уговорени условия, съгласно които това е възможно.
 Дистанционната работа се трансформира в привилегия единствено за най-елитните чиновници
Дистанционната работа се трансформира в привилегия единствено за най-елитните чиновници

Завръщането в офиса отваря разлом вътре в екипите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР