Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще

...
Депутатите подкрепиха въвеждането на извънредно положение в България. То ще
Коментари Харесай

Въвежда се извънредно положение в страната до 13 април

Депутатите поддържаха въвеждането на изключително състояние в България. То ще продължи 1 месец - от 13 март до 13 април. Късно нощес Министерският съвет предложи на Народното събрание да гласоподава оповестяването на мярката. Това беше решено на съвещание на кабинета, свикано от премиера Бойко Борисов с присъединяване на оперативния щаб. До обстановката се стигна, откакто единствено за ден потвърдените случаи на ковид у нас набъбнаха с 16 и стигнаха до 23. "За " предлагането на държавното управление гласоподаваха единомислещо 201 народни представители.

Извънредното състояние се афишира на съображение член 84 на Конституцията. Според него то важи до прекосяване на заплахата и дава опция на управляващите да постановат цялостни забрани, в това число и за придвижване в страната и отвън нея. Извънредното състояние дава опция на управляващите да затварят учебни заведения, университети, концертни зали, частни бизнеси, обясни нощес той. Ще бъдат затваряни нощни заведения, игрални зали.

Преди гласуването на предлагането се е състоял председателски съвет. Той беше призован от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. На него е участвал и министър председателят Бойко Борисов.

Преди депутатите да гласоподават предлагането, началникът на Националния действен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски ги срещна със обстановката с ковид досега. Тествани са общо 1400 души. От тях има 23 позитивни случая, единствено за през вчерашния ден те са 16. Има и един смъртен случай. Според данните от тази заран в света има 134 000 случая на инфектирани. СЗО разгласи пандемия.

След като началникът на оперативния щаб срещна депутатите с настоящата обстановка, Борисов аргументира предлагането за оповестяване на изключително състояние. По думите му това е "бактериологична война ". Той акцентира, че тази мярка е нужна основно поради "недисциплинирани хора, които разнасят болестта ". Според премиера медицинският личен състав би трябвало да бъде подтикван с актуализация на бюджета.

След началото на дебата първото изявление от парламентарната естрада направи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. "Първото предложение беше за безсрочно изключително състояние, ние искахме един месец и с това подсигуряваме, че държавното управление няма да злоупотреби ", сподели Нинова. Тя съобщи, че чака от Министерския съвет законодателни начинания. От Българска социалистическа партия чакат държавното управление да внесе актуализация на бюджета. "Притеснява ни действието на държавното управление „ на парче”. Очакваме сложен държавнически метод с взор в бъдещето ", акцентира водачът на левицата и уточни, че идващото предизвикателство са икономическите проблеми.

“Обявяването на изключително състояние за един месец е от първостепенно значение за отбрана и здравето на популацията. Необходими са съответни проекти и дейности “. Това прикани водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на дебата. Според Карадайъ предлагането на държавното управление е навременно и вярно.

"Парламентарната група на "Обединени патриоти " единомислещо ще поддържа препоръчаното въвеждане на изключително състояние, защото то е извънредно належащо. Не толкоз предвид на развиването на ковид. Засега не е такова, каквото е в множеството страни на Европейски Съюз и в света, само че като една превантивна мярка, която да пресече и да нанесе удар и да ограничи разпространяването на вируса тъкмо в неговата най-опасна част - скоростта на разпространяването. Този вирус с това е присъщ, че скоростта на разпространяване е по-бърза ", сподели преди гласуването водачът на НФСБ и зам. ръководител на Народното събрание Валери Симеонов.

"Воля " и "Атака " също показаха поддръжката си към мярката. Според атакиста Павел Шопов човечеството бива "наказано и предизвестено ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР