Депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за пътищата,

...
Депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за пътищата,
Коментари Харесай

На първо четене: Въвеждането на тол системата се отлага отново

Депутатите поддържаха на първо четене измененията в Закона за пътищата, които плануват комерсиална употреба на електронната система за таксуване на тежкотоварни коли на база изминато разстояние да стартира работа най-късно от 1 март 2020 година
Първоначално бе планувано тол системата да проработи на 16 август тази година, само че от сектора на превозвачите показаха подозрения по отношение на тарифирането, което принуди ръководещите да дадат старт единствено на техническата част, а действителното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отсрочено за следващата година.
Краен период ще е 1 март 2020 година, само че в случай че тестванията се окажат сполучливи и бъде реализиран бърз консенсус за обсега на пътищата и размера на цените, системата може да проработи и по-рано.
Разисквания
„ Законопроектът е разумно разследване от градивния и конструктивен разговор с превозвачите през последните няколко месеца “, съобщи зам.-министърът на районното развиване Николай Нанков, който присъстваше на гласуването.
Той отговори на всички рецензии към системата, изразени през последните месеци. „ Ние не построяваме тол системата за опозицията в Народното събрание, а за всички български жители “, съобщи Нанков. Предпочитаме на понесем всички политически рецензии, в сравнение с да внесем разтърсване в сектора на превозвачите “, добави още той.
Николай Нанков бе безапелационен, че въвеждането на тол системата няма да се отрази на цените на някои артикули.
За действието на системата към този момент е построено Национално тол ръководство, където общо 629 чиновници работят в особено оборудвани пространства – диспечерски пункт, стая за надзор, кол-център и други.
Първоначално в обсега на системата се чака да влязат към 6 хиляди километра от пътната мрежа на страната, най-вече директните коридори – автомагистралите, пътищата от първи клас и отчасти тези от втори. Специално основан тол калкулатор пък ще подкрепя превозвачите при избора на най-благоприятен маршрут.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР