Депутатите отново намериха повод да покачат напрежението в парламента и

...
Депутатите отново намериха повод да покачат напрежението в парламента и
Коментари Харесай

Парламентът избра Ананиев за здравен министър въпреки скандала между ГЕРБ и БСП

Депутатите още веднъж откриха мотив да повишат напрежението в Народното събрание и някак още веднъж централна фигура в абсурда им бе министър председателят Бойко Борисов. Формалната причина за кавгата беше кандидатурата на Кирил Ананиев за здравен министър. По принцип номинацията наподобява предрешена, защото ГЕРБ и патриотите имат нужното болшинство, само че от опозицията желаеха персонално Борисов да пристигна и даде пояснения за оставката на проф. Николай Петров и назначението на Ананиев здравен министър.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в допълнение изостри тона в пленарната зала, като от трибуната назова Борисов "страхливец ". Според нея министър председателят редовно "рушал институциите " в страната и не зачитал Народното събрание. По думите й постоянно, когато станело напечено "този човек се криел ". Тя попита за какво министър-председателят е показал Николай Петров за здравен министър, в случай че е знаел за инспекциите, които има против него от времето му като началник на ВМА. Нинова не спести рецензии и към Ананиев, наричайки го "част от казуса в опазването на здравето ", защото и в този момент бил ръководител на Надзорния съвет на НЗОК. "ГЕРБ смени седем здравни министри. Или се сменят под напън от някое лоби. Ето това е още една характерност на ГЕРБ и Бойко Борисов ", сподели в умозаключение алената лидерка.

Това взриви депутатите от ръководещата партия, които скочиха да защитят своя шеф. Първо, шефът на правната комисия Данаил Кирилов съобщи, че настояването Борисов персонално да отбрани номинацията на Ананиев е неоснователна. Той се базира на конституционни текстове и такива от правилника на Народното събрание. Основният му мотив бе, че проекторешението бе импортирано от вицепремиера Томислав Дончев, който в действителност бе в залата, с цел да отбрани кандидатурата.

След това зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов наля масло в огъня, като сподели на Нинова, че "е смехотворно тя да назовава премиера страхливец, откакто не можела да дисциплинира личните си депутати, които наскърбяват българските жители ". Цветанов добави, че в самата група на Българска социалистическа партия има боязън и по тази причина обиждали жителите и жертвите на комунизма, визирайки изявления на алените депутати Иво Христов и Крум Зарков. По думите на Цветанов страхът в редиците на Българска социалистическа партия идва от неналичието на ясни политически позиции.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев заплаши Корнелия Нинова, че може да я в профил от съвещанието. В имитация алената председателка предложи Борисов да бъде осведомен, че унижава Народното събрание.

Главчев увери, че ще осведоми за настояванията на опозицията Борисов, който сега взе участие в съвещание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Главчев посочи, че съветът преглежда план на обновена тактика за националната сигурност и това е повода за отсъствието на министър-председателя от пленарната зала.

По-рано от държавната пресслужба прецизираха, че обновената тактика за националната сигурност ще бъде утвърдена и импортирана за гласоподаване в Народното събрание в отговор на мнение от Консултативния съвет за националната сигурност при президента Румен Радев от 30 май.

В последна сметка номинацията на Кирил Ананиев бе утвърдена от депутатите със 124 гласа "за " против 85 "против ". Самият Ананиев съобщи от парламентарната естрада, че "сектор "Здраве " няма цвят, той е идея, зад която би трябвало да вървим всички ". Новият министър на опазването на здравето увери, че ще работи с всички парламентарни групи и гражданското общество. По думите му той е изготвил проект, обхващащ всички въпроси, свързани с промяната в бранша. Другата му цел е да понижи напрежението в опазването на здравето, като сътвори съвещателен съвет, в който да се разискват значимите въпроси.

Кой е Кирил Ананиев

Кирил Ананиев е роден през 1955 година в София.

Завършва компетентност „ Финанси и заем “ във Висшия стопански институт в София през 1980 година Специализира в региона на финансирането и социално-културните разноски в УНСС и в региона на промените в опазването на здравето в Чикаго, Съединени американски щати.

Кирил Ананиев стартира работа в Министерството на финансите през 1980 година Преминава през всички експертни длъжности, с цел да доближи до шеф на Главно ръководство „ Държавни разноски " и заместник-министър на финансите при три поредни държавни управления в интервала 1998-2009 година

Бил е също секретар по финансова политика в Администрацията на президента на България (2009-2011 г.) и консултант към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.). Бил е зам.-министър на финансите във второто държавно управление на Бойко Борисов.

В интервала от 27.01.2017 година до 03.05.2017 година заема поста министър на финансите в служебното държавно управление с министър председател проф. Огнян Герджиков.

В сегашния миг е заместник-министър на финансите.

Владее съветски и френски език.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР