Депутатите отхвърлиха предложението на „Обединени патриоти“ да отпадне задължението на

...
Депутатите отхвърлиха предложението на „Обединени патриоти“ да отпадне задължението на
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли идея да отпадне квотата за заетост за хората с увреждания

Депутатите отхвърлиха предлагането на „ Обединени патриоти “ да отпадне задължението на работодателите да дефинират работни места за назначение на хора с увреждания.
Предложението за отпадане на квотите бе направено по време второто четене на напълно новия Закон за хората с увреждания, само че то не срещна утвърждението на болшинството.
Така от през днешния ден всички работодатели ще имат задължението да назначат един човек с трайни увреждания, в случай че предприятието им се състои от 50 до 99 служащи или чиновници.
Ако те имат над 100 служащи, тогава хората с увреждания би трябвало да бъдат 2 на 100 от средносписъчния състав.
От парламентарната естрада мярката бе оспорена от водача на НФСБ и някогашен вицепремиер по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.
„ Тази философия е ориентирана към санкциониране на тези „ злодеи “, които имат привилегията и нещастието в България да се назовават бизнесмени, предприемачи и търговски функционери.
Не мога да приема, че през механизма на глобите и налагането на наложителни квоти, ние би трябвало да постановяваме спазването на закона по този метод. Напротив, аз мисля, че отношението на Народното събрание към бизнеса би трябвало да бъде по-скоро отношение на партньорство “, акцентира Симеонов.
Според него сходни ограничения са насилствени, а с тях Народното събрание показва „ лицемерна угриженост за хората с увреждания “, само че няма да реализира нищо.
На изявлението му реагираха от Българска социалистическа партия. „ На мен ми е ясно, че на политиката се гледа рационално, не прочувствено. Във вашето изявление не видях нищо от това. Осъзнавате ли, че става въпрос за 1 човек на 100 души? “, попита депутатът от левицата Михаил Христов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР