Депутатите отхвърлиха предложението да има референдум за еврото. С 68

...
Депутатите отхвърлиха предложението да има референдум за еврото. С 68
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за еврото

Депутатите отхвърлиха предлагането да има референдум за еврото. С 68 гласа „ за ” и 98 „ срещу ” народните представители не одобриха провеждането на допитване за въвеждане на европейската валута не по-рано от 2043 г. 

Предложението на „ Възраждане ” нажежи пристрастеностите в пленарната зала, като стигна и до замяна на остри реплики.

Против провеждането на референдума се оповестиха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Според тях допитването до народа е добра процедура, само че за този референдум няма задоволително причини. От Българска социалистическа партия гласоподаваха „ за ”, само че подчертаха, че поддържат приемането на страната ни в еврозоната.

„ Има български политически организации, три в този парламент - „ Възраждане ”, Българска социалистическа партия и „ ИТН ”, които ще поддържат волята на българския гласоподавател - на 604 000 души. Но има и такива, като ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, които няма да го създадат ”, сподели водачът на „ Възраждане ” Костадин Костадинов.

„ Считам, че този референдум, моето персонално мнение е, че вие отдавате повече на това и вършиме политика от него ”, счита Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

„ 43 година Много пъти мислих, като гледах въпроса - за какво не беше 83-та, 3003-та. Но по този начин сте и решили, 43-та. Когато въведохме 1997 година правилото на валутния ръб на паричния съвет, на практика ние се отказахме от този суверенитет ”, акцентира Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

„ За огромно мое страдание, както господин Цонев изясни детайлно, българският лев не съществува действително като свободна и самостоятелна парична единица, тъй като ние сме в валутен ръб ”, посочи Даниел Лорер от ПП-ДБ.

„ Българска социалистическа партия, като парламентарна група, като партия, сме „ за ” провеждането на този референдум. И ще създадем изпитание, в случай че се стигне до това, той да бъде изработен по този начин, че да е потребен за страната и за жителите ”, изясни Кристиан Вигенин.

„ От „ ИТН ” сега работим чисто професионално по метода, по който ни разрешава законът, с цел да намерим опция да облекчим тези правила. За да можем да дадем на българското общество опция то да бъде питано по най-различни въпроси ”, уточни Станислав Балабанов.

" Ще вкарате " Възраждане " на бял кон в идващия парламент като нарушавате закона, тъй като Конституционен съд ще върне този референдум ", уточни Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. 

По време на дългия спор, траял над три часа, депутатът от „ Възраждане ” Петър Петров изясни, че от партията му ще сезират Конституционния съд. " Това, което ще извършите, е да заметете един референдум без юридическа аргументация. Не посочвате кой член нарушаваме ", уточни сътрудника му Деян Николов.

По думите на конституционалиста Наталия Киселова законът е дал опция да се прередактира въпросът, избран за национално допитване. В предаването „ Твоят ден ” на 4 юли тя съобщи, че първият вид е Народното събрание да одобри предложения въпрос без редакция, вторият е да го отхвърли, какъвто случай до момента не е имало. „ Възможно е и да се предложи да се промени периода за приемане на еврото - редакция на текста на референдума. Национален статистически институт и Евростат ще преценяват по кое време България е достигнала нужните стопански индикатори за приемане на еврото. Ако депутатите не одобряват провеждането на референдум, от " Възраждане " и Има Такъв Народ ще сезират Конституционния съд за отхвърли. И двата случая се отива пред Конституционен съд, само че в случай че има признато решение, съдът ще би трябвало да се произнесе в едномесечен период, във вторият случай, процедурата може да трансферира повече от година ", изясни тя.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР