Депутатите от руската Дума обсъждат предложение в поправките в Конституцията

...
Депутатите от руската Дума обсъждат предложение в поправките в Конституцията
Коментари Харесай

Путин става пожизнен президент с поправки в Конституцията

Депутатите от съветската Дума разискват предложение в поправките в Конституцията да бъдат занулени мандатите на досегашния президент Владимир Путин. Това автоматизирано ще му даде опция още веднъж да се кандидатира за държавен глава. Сегашният мандат на Путин изтича през 2024 година и според настоящата Конституция той няма право да се кандидатира за нов. 67-годишният водач е отпред на Русия към този момент две десетилетия - с общо четири президентски мандата и един като министър председател.
Предложението за отпадане на ограчението за президентски мандати бе импортирано от депутата от ръководещата партия Валентина Терешкова. Идеята й бе посрещната с овации от залата. Председателят на Думата обаче прекъсна съвещанието, с цел да може да се съветва с Владимир Путин по тематиката. Президентът персонално пристигна в Народното събрание и съобщи, че е срещу кардиналното анулиране на броя на президентските мандати. От думите му обаче стана ясно, че не е срещу да отпаднат рестриктивните мерки персонално за неговите мандати. Въпросът може да се реши като не се регистрират мандатите, които той е изкарал до приемането на измененията в Конституцията. Това, по думите му, ще бъде допустимо, в случай че Конституционният съд се произнесе, че такава корекция е допустима.
Путин добави, че би подкрепил смяната при две условия - в случай че жителите одобрят това по време на " общоруското гласоподаване " на 22 април и в случай че Конституционният съд даде " публично умозаключение, че такава корекция няма да опонира на правилата и главните положения на главния закон ".
Лидерът на фракцията на ръководещата партия „ Единна Русия “ в съветската Дума Сергей Неверов съобщи, че с сътрудниците му ще поддържат предлагането да се занулят президентските мандати. Той добави, че е нужни да се проведат съвещания и с президента, и с водачите на фракциите, „ само че такава корекция, в случай че бъде завършена, а считам, че това ще стане, фракцията на „ Единна Русия “ ще поддържа “.
Валентина Терешкова, първата жена космонавт на Съюз на съветските социалистически републики, стимулира предлагането си с това, че " опцията Владимир Путин да остане на президентския пост е стабилизиращ фактор за страната ". По думите й по този начин " ще се охладят пристрастеностите на тези, които се пробват да интриганстват и да разклащат обстановката ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР