Депутатите от Правната комисия приеха на първо четене спешните промени

...
Депутатите от Правната комисия приеха на първо четене спешните промени
Коментари Харесай

Приеха гражданската конфискация в правната комисия на 44-то НС

Депутатите от Правната комисия одобриха на първо четене незабавните промени в антикорупционния закон.

Законодателната самодейност е на депутата от ГЕРБ и ръководител на комисията Данаил Кирилов, а измененията са в отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд. В решението на Върховен касационен съд се споделя, че прекратяването на наказателното дело е безспорна спънка за внасяне на иск за гражданска конфискация.

В отбрана на препоръчаните промени шефът на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев изясни, че 19 каузи ще бъдат прекъснати за 21 млн. лв.. Към днешна дата са добавени още две каузи за повече от 22 млн. Повече от 300 висящи каузи в съда какъв е статуса на висящи производства, цифрата може да нарасне. За това е нужна неотложност на решението, сподели Георгиев

" Дали ще има гражданска конфискация или не - във вашата власт е да отмените гражданска конфискация или не. Вие към този момент сте споделили ясно и пред обществото и приемайки този закон. Ако решите да няма гражданска конфискация - във вашата власт е да я отмените, само че това не е във властта на съда ", съобщи Георгиев пред депутатите.

Пак споделям - в случай че решите, отменете този закон, приемете различен закон, само че това го направете вие, съобщи Пламен Георгиев.

 Държавата няма да отнеме имущество за 2 милиона лв. на Христо Бисеров
Държавата няма да отнеме имущество за 2 милиона лв. на Христо Бисеров

След тълкувателното решение на Върховен касационен съд, КПКОНПИ отдръпва искове за над 21 милиона лв.

Правосъдният министър Цецка Цачева изясни, че гражданската конфискация не съставлява наказване за лицето . Наказателната отговорност се осъществя благодарение на правосъдната власт, която преследва причинителя на незаконната активност.

Трудно е да се съберат годни доказателства , сподели тя. " В тези случаи необяснимото благосъстояние може да бъде открито, а плодовете му да бъдат надлежно проследени и отнети. Това е задачата на гражданската конфискация като нов институт в европейското право посредством който по гражданско юридически ред се възвръща справедливостта посредством лишаване на нелегално добитото имущество ", изясни Цачева.

Особено внимание е отделено на събитието, че отнемането на това имущество съставлява и предварителна защита - гражданската конфискация има възпираща роля за членовете на демократичното общество с изключение на възпиращата роля на наказателното произвеждане, на глобата в един углавен развой то е и такова за следене на нелегално добитото имущество и опция за страната да възвърне справедливостта посредством лишаване на това имущество.

 Трайчо Трайков не е известен за желае на Антикорупцията в съда
Трайчо Трайков не е известен за желае на Антикорупцията в съда

Комисията разполага с доказателства за произхода на всички пари от имуществото му от повече от 10 година

" Така очертаваното поле на гражданската конфискация не съставлява наказване и е друго от гражданското произвеждане. Подкрепяме препоръчаните текстове за изменение на Антикорупционния закон ", сподели Цачева.

Вътрешният министър Младен Маринов също съобщи, че от Министерство на вътрешните работи поддържат препоръчаните промени (от ГЕРБ - б.р.) в Антикорупционния закон .

 Лозан Панов да не се слага над закона, пресече го Антикорупцията
Лозан Панов да не се слага над закона, пресече го Антикорупцията

Панов е поканен за пояснение по инспекционен акт на Национална агенция за приходите

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата поддържа законопроекта . Той посочи о особеното мнение на 11 висши съдии по отношение на измененията в Антикорупционния закон. Такова пояснение не дава отговор на точния смисъл и задачата на Закона, сподели Цацаров. В особеното мнение се подчертава на чл.2 от Антикорупционния закон, съгласно който производството за лишаване на имущество се организира без значение от наказателното произвеждане. Съдът не основава закони, той има единственото право да ги ползва, сподели Цацаров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР