Депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на

...
Депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха проекторешението на
Коментари Харесай

Външната комисия гласува пращане на помощ за Украйна

Депутатите от парламентарната комисия по външна политика одобриха проекторешението на "Продължаваме Промяната “, импортирано през днешния ден, в което е записано, че се дава мандат на държавното управление да разиска и приложи пакет от ограничения, свързани с войната в Украйна, една от които е оказване на помощ на Украйна - филантропична, финансова и техническа за защитни цели съгласно потребностите на Украйна и съгласно опциите на България, предава Българска телеграфна агенция.

Предложението беше признато с 11 гласа "за " и 5 - "против ".



Предлага се още използване на повсеместен пакет от ограничения за превъзмогване на последствията от наложените наказания в стопански, финансов и обществен пакет, както и във връзка с енергийната и продоволствената сигурност на България. Предлага се също ограниченията да бъдат в поддръжка за украинските жители, бягащи от войната- законодателни и организационни, за възстановяване на потенциала за приемане и опциите за консолидиране до основаването на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна.

В комисията бяха прегледани три проекторешения. Предложенията на ГЕРБ и "Демократична България ", които оферират даване на военно-техническа помощ за Украйна, бяха отхвърлени.

В съвещанието на комисията за разглеждането на точката участваха министърът на защитата Драгомир Заков и заместник-външният министър Ирена Димитрова.

"Отстоявайки личната си независимост, Украйна пази освен себе си, само че и нас ", сподели Екатерина Захариева от ГЕРБ. "Не мисля, че по време на война страна членка на Европейския съюз и НАТО може да стои като наблюдаващ и да споделя „ ние оказваме помощ доста, тъй като одобряваме украински бежанци и тъй като предоставяме някаква филантропична помощ ", уточни Захариева.



"Всички страни, даже освен съдружници в НАТО, които имат съветско въоръжение, с което украинските военни могат да работят, го предоставиха към този момент. Единствената страна, която не е направила това, е България ", обоснова предлагането на ГЕРБ Захариева. Тя уточни, че не са правилни причините, че има юридически несъгласия с други закони на вероятно решение за военно-техническа помощ.

"Решението е политическо и развързва ръцете на Министерски съвет да работи ", сподели Захариева.

Атанас Славов от "Демократична България " уточни, че българският народен интерес, дефиниран през участието на страната в Европейския съюз и НАТО, изисква ние да проявим взаимност и ясно да защитим полезностите, към които сме се обединили.

"Предлагаме Народното събрание на предложи на Министерския съвет да окажем военно-техническа помощ на Украйна съгласно нейните потребности и опциите на страната ни, като финансирането да се извърши, както за сметка на държавния бюджет, по този начин и от специфичните фондове на НАТО и Европейски Съюз, които сега се употребяват, " сподели Славов.

Председателят на парламентарната група на "Демократична България “ Христо Иванов сподели, че криенето зад публичното мнение, в случай, че то се образува на база боязън, не е отговорно политическо държание.

"Страхът е извънредно неприятен консултант ", добави Иванов. "Не е моралният мотив преди всичко тук, имаме съответен политически интерес от това Русия да загуби тази война, тъй като, в случай че Русия успее да се наложи, това значи, че нейната борба за нова интернационална архитектура ще се е оказала сполучлива и тя ще желае бъде в положение да я продължи ".

"България е направила своя геополитически и исторически избор да бъде част от Европейски Съюз и НАТО ", сподели Атанас Михнев от "Продължаваме Промяната " при представянето на тяхното проекторешение. "Няма подозрение, че "Продължаваме Промяната " стои от тази страна на барикадата. Няма подозрение, че ние поддържаме украинския народ по всички вероятни способи и се опитваме да разтеглим мандата на тази поддръжка с препоръчаното решение ".

Михнев добави, че това проекторешение е резултат от диалози и договаряния в съдружния формат.

"Русия към този момент загуби войната, най-малкото в морално отношение ", сподели министърът на защитата Драгомир Заков. Той уточни, че Министерството на защитата е изпратило стимулирано мнение по двете проекторешения до ръководителя на външната комисия. В него е маркирано, че Народното събрание е мястото, където би трябвало да бъде разискван този въпрос.

"Считаме, че би трябвало да се вземат под внимание няколко основни детайла - да се придържаме към изразени оценки от нашите съдружници и сътрудници - от НАТО и Европейски Съюз, и решението на Народното събрание би трябвало да включва изрично наказание на експанзията на Русия ", разясни Заков. "Решението на Народното събрание би трябвало доста съответно да дефинира границите, в които изпълнителната власт би трябвало да осъществя това решение ".

При липса на законова наредба, такава би трябвало да бъде основана или с смяна на законодателство, или с акт на Народното събрание, уточни Заков.

"По отношение на опциите на въоръжените сили, това от което Украйна най-вече има потребност сега, от същото нещо доста имат потребност и въоръжените сили на България ", регистрира Заков. Той уточни, че се е наложило да подпише заповед за освобождение на военновременен ресурс, с цел да може българските въоръжени сили да реализират тренировки с нужните муниции в границите на подготовката, която би трябвало да водят в актуалната обстановка.

Министърът добави, че споделя това, с цел да се знае какви са опциите.

"Има и дребни наличия, които биха могли да бъдат изпратени към Украйна, само че всичко би трябвало да мине през доста ясна процедура, с цел да не изпаднем в обстановка на нарушаване на законодателството ", акцентира министър Заков. "Въоръжените сили имат подготвеност сега, в който бъде взето решение с съответни параметри, те да изпълнят това решение, подобен е и мандатът на въоръжените сили. Като министър няма да по какъв начин да изляза от своя мандат ".

"България изпусна опцията не да бъде посредник, само че изпусна опцията да вземе това решение, което обсъждаме сега, в първите две седмици от рецесията ", регистрира Заков. "Това беше времето, когато това решение трябваше да се вземе. Етапът на рецесията сега е подобен, че може да се окаже, че България няма с какво да помогне ".

"Много се спекулира с цифрите 84 (според проучване това е процентът на тези, които не утвърждават да пращаме оръжия на Украйна), въпреки това пък 63 % от българските жители виждат мястото на България в НАТО и Европейски Съюз, едвам 12 % го виждат покрай Русия в актуалната обстановка ", означи Заков. "Цари безусловно комплициране, в това число измежду хора, които са със съществено обучение и много начетени, явно пропагандата си прави добре работата ".

"Ние по принцип сме срещу Народно събрание да се занимава с този въпрос, тъй като държавното управление има задоволително благоприятни условия и законодателна база да взима своите решения и при нужда да изиска от Народното събрание съответни неща, в случай че счита, че са нужни ", сподели Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание, от "БСП за България ".

"Не е в нашия народен интерес да се намесваме в спора и изпращайки оръжие да вършим по този начин, че той да може да продължи допустимо най-дълго. В наш интерес е спорът да спре още в този момент ", съобщи Ангел Георгиев от "Възраждане ". "Няма по какъв начин да изпратим сега военна помощ и на следващия ден, в случай че нещо стане, България не може да се пази ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР