Депутатите от ИТН искат промяна в Конституцията, с която отпадне

...
Депутатите от ИТН искат промяна в Конституцията, с която отпадне
Коментари Харесай

ИТН искат промяна в Конституцията, за да има депутати и министри с двойно гражданство |

Депутатите от Има Такъв Народ желаят смяна в Конституцията, с която отпадне възбраната за двойно поданство за избор на народни представители и министри.

Предложението е импортирано в деловодството на Народното събрание и е подписано от 61 народни представители от ИТН. За да бъде инициирана смяна в Конституцията, са нужни подписите на една четвърт от всички депутати, което е 60 души.

Промяната е в член 65 на Конституцията, който гласи: “За депутат може да бъде избиран български жител, който няма друго поданство, навършил е 21 години, не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от независимост ”. Предложението на Има Такъв Народ е да отпадне “няма друго поданство ”. Тъй като условията в Конституцията за избор министри е “да дават отговор на изискванията за избиране на народни представители ”, това значи, че би трябвало да отпадне ограничаването и за избори на министър с двойно поданство.

За да бъде променена Конституцията, е належащо болшинство от три четвърти от всички народни представители на три гласувания в разнообразни дни. “Ако предлагането получи по-малко от три четвърти, само че не по-малко от две трети от гласовете на всички народни представители, предлагането се слага за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане предлагането се приема, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от две трети от всички народни представители ”, написа в Конституцията.

От ГЕРБ заподозряха, че смяната се прави защото Има Такъв Народ имат депутати с двойно поданство или се приготвя почвата за избор на подобен министър в предстоящ кабинет, примернo Кирил Петков.

От Има Такъв Народ настояват, че това не е по този начин и смяната е заложена в предизборната им стратегия. Така те щели да покажат, че офанзивата им против Кирил Петков поради двойното му поданство е единствено тъй като той не е заявил в точния момент канадското си поданство.

Почти необикновено е смяната да бъде осъществена, защото в Конституцията написа, че смяна може да се гласоподава най-рано един месец след внасянето ѝ, а Народното събрание дотогава евентуално ще бъде разхлабен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР