Депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Български възход, които

...
Депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и Български възход, които
Коментари Харесай

Пет партии бламираха премахването на една от пречките за еврозоната

Депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ", които са членове на икономическата комисия в Народното събрание, не се явиха на съвещание и провалиха гласуването на второ четене на промени в Кодекса за обезпечаване.

С поправките трябваше да се реши дълготраен проблем, обвързван с отказа на някои застрахователни компании да заплащат компенсации за катастрофи в чужбина, тъй като считат, че щетите са фиктивни. Заради това страната ни бе сложена под необикновен контрол през 2018 година от Съвета на бюрата " Зелена карта ". 

Решаването на проблема със „ Зелена карта “ бе подложен като условие за приемането ни в еврозоната. Тази седмица е последната от живота на 48-то Народно събрание и проваленото през днешния ден гласоподаване в комисията поради липса на кворум значи, че България няма да може да извърши едно от изискванията за влизане в еврозоната преди излизането на решаващия конвергентен отчет напролет.

На първо четене Народното събрание гласоподава препоръчаните от Министерство на финансите промени в застрахователния кодекс, само че с ангажимента, че ще бъдат модифицирани на второ гласоподаване. МФ настояваше да се запишат текстове, които задължават Националното бюро  " Зелена карта " у нас мигновено да изплаща предявените претенции за компенсации при пътни произшествия в чужбина, след което да си търси парите от съответния български осигурител. На процедура да се въведе принципът " първо плащаш, след това оспорваш ".

Това провокира остро неодобрение от Асоциацията на застрахователите в България и Националното бюро " Зелена карта ", които предсказаха сериозен скок на цената на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " поради повишения риск.

Между първо и второ четене ГЕРБ,  " Български напредък " и " Възраждане "  внесоха идентични допълнения, съгласно които българското бюро " Зелена карта " да заплаща предявените към него искания от произшествия в чужбина, едва когато са показани документи за годност на вредата, в това число и банково извлечение за заплащане на пострадалото лице или негови наследници.

" Подобно изискване не взема решение казуса с отхвърли на някои български застрахователи да изплащат компенсации за катастрофи в чужбина с автомобил с българска регистрация и обезсмисля променте ", оповестиха през днешния ден от МФ. И представиха писмо от Европейския орган по обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA), който  не приема поправката за работеща и предизвестява, че може да послужи като мотив против влизането ни в еврозоната от 1 януари 2024 година

" Не може да допуснем българските жители да заплащат двойно и тройно по-високи цени за " Гражданска отговорност. Ще пострадат и превозвачите, които ще калкулират по-скъпата застраховка в цената и всички артикули ще нарастнат ", съобщи Александър Иванов от ГЕРБ. Той участва при започване на съвещанието, с цел да изрази позицията на ГЕРБ и да опонира на поддръжниците на поправката от Демократична България и Политическа партия, след което си потегли.

" Не би трябвало да има оскъпяване на застраховката, в противен случай тя може да поевтинее, тъй като след рухването на мониторинга върху Националното бюро " Зелена карта " вече  няма да има нужда от презастрахователен контракт ", обясни финансовият министър Росица Велкова, която участва на съвещанието.

Четири от работодателските организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, също поддържаха препоръчаните от финансовото министерство текстове за гарантиране на заплащането на обезщетенията за произшествия в чужбина и дефинираха опасенията за ценови скок на " Гражданска отговорност " като неоснователни.   " За бизнеса влизането в еврозоната е приоритет. Предстоят избори и обичайните срещи на партиите с работодателските организации. Какво ще разясняваме на тях, в случай че с вашите дейности бламирате приемането на еврото от 1 януари 2024 година ", обърна се  Добрин Иванов от АИКБ към представителя на ГЕРБ.

От " Съюза за стопанска самодейност " обаче показаха противоположно мнение и застъпиха тезата на застрахователите за съществени проблеми на бранша, в случай че при " Зелената карта " се вкара правилото " първо плащаш, след това оспорваш ".

От Националното бюро " Зелена карта " обясниха, че насъбраните неразплатени суми през последните четири години се почистват. " Проблемът стартира през 2016 година и към 2018 година се натрупаха близо 20 млн. евро неизплатени по 5700 претенции от чужбина. Към 2021 година те към този момент са намалели на 792 броя претенции за гаранции за 4.7 млн. евро, а с лихвите - 8-9 млн. евро ", уточни Борислав Богоев ръководител на НБ Зелена карта.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР